Vandalen vernielen graven in Sint-Kruis

Redactie KW

Op het Stedelijk kerkhof in Sint-Kruis, een deelgemeente van Brugge, hebben vandalen vrijdagnacht lelijk huisgehouden. Verschillende grafzerken en bloemstukken werden volledig vernield. Volgens één van de nabestaanden gaat het om zes kindergrafjes.

De bezoekers keken zaterdag verwonderd op toen ze op het kerkhof in Sint-Kruis toekwamen. In de nacht van vrijdag op zaterdag hadden vandalen op de begraafplaats verschillende grafzerken beschadigd. Ook grafversieringen en bloemstukken bleven niet gespaard. Sommige zerken werden volledig omvergeduwd en in stukken uiteen gesmeten. Opvallend: bij de raid over het kerkhof werden op het eerste zicht vooral kindergrafjes geviseerd. Het is nog onduidelijk of dat om toeval gaat. Op sociale media wordt ondertussen vol afschuw gereageerd op de vandalenstreek. Net naast de begraafplaats ligt een veld waar jongeren geregeld samenkomen. Of de vandalenstreek effectief werd gepleegd door jongeren, is allesbehalve duidelijk. Op de grafzerken stond het, net na Allerheiligen, vol met verse bloemen en grafversieringen.

“Heel zwaar om dragen”

“We hadden net het zerk van ons overleden zoontje volledig vernieuwd”, zegt een van de nabestaanden. “Het is niet te vatten wie zoiets doet. Verschrikkelijk. Drie maanden geleden hebben we onze andere zoon verloren aan een slepende ziekte. Zijn laatste wens was om op hetzelfde kerkhof als zijn overleden broertje begraven te worden. Het is voor ons heel zwaar om dragen.” (MM)

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier