Vandalen vernielen gedenksteentjes van oud-strijders op begraafplaats Otegem

Redactie KW

Ook in het nabij gelegen OC werd vandalisme vastgesteld.

Maandag werd op het kerkhof van de Zwevegemse deelgemeente, Otegem, vastgesteld dat een aantal grafsteentjes die op graven van oud-strijders stonden, werden vernield.

Het vandalisme werd maandagmorgen vastgesteld door iemand die het graf van zijn schoonvader ging bezoeken. Hij merkte op dat – onder meer bij het graf van zijn schoonvader- het gedenksteentje van NSB-Otegem werd stukgeslagen en gewoon naast de zerk werd gegooid.

Gauw werd duidelijk dat er nog een tweetal in de omgeving van die zerk aan diggelen werd geslagen. “Die steentjes worden door onze NSB-afdeling bij het overlijden van een oud-strijder op het graf geplaatst om de overledene te eren.”, vertelt ons Stefaan Dendoncker, secretaris van NSB-Otegem.

Dat er vandalisme gepleegd werd zit hem duidelijk hoog, maar vooral het feit dat er graven van oud-strijders geviseerd werden, maakt hem kwaad. Toch mag men nog van geluk spreken, want volgens Dendoncker werden de vandalen wellicht in hun ‘werk’ gestoord. “Er staan inderdaad nog enkele tientallen van die steentjes op het kerkhof, die allemaal onaangeroerd bleven. De daders zullen dus wellicht verrast geweest zijn en kunnen vluchten.”

Ook in het nabij gelegen OC werd vandalisme vastgesteld. Daar werd onder meer. bier gegoten in de kast waar het AED-toestel (automatisch externe defibrillator) hangt. De politie werd ingelicht en stelt een onderzoek in.

(GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier