Van seksueel misbruik verdachte priester Marc Decuypere negeert reisverbod naar Brazilië

Redactie KW

De man wordt nu gesuspendeerd door bisschop Jozef De Kesel, wat neerkomt op een verbod nog priesterlijke taken te verrichten.

In november 2014 had bisschop Jozef De Kesel priester Marc Decuypere teruggeroepen uit Brazilië omwille van eerdere klachten inzake seksueel misbruik. De bisschop had deze zaak toen overgemaakt aan het diocesaan ‘Opvangpunt voor seksueel misbruik in een pastorale relatie’ en hij vroeg de priester de volledige medewerking. De bisschop heeft hem toen ook preventief geschorst.

Op basis van alle gegevens in het dossier en van het rapport van Fides (Forensisch Initiatief voor Deviante Seksualiteit) heeft het Opvangpunt de bisschop toen geadviseerd om hem niet naar Brazilië te laten terugkeren. Bisschop De Kesel volgt dit advies en heeft aan de betrokken priester duidelijk gemaakt dat hij bij een terugkeer naar Brazilië zou overgaan tot de suspensie van zijn priesterambt, wat neerkomt op een verbod nog priesterlijke taken te verrichten.

De priester is toch teruggekeerd naar Brazilië en daarom heeft de bisschop hem gesuspendeerd. Bisschop Jozef De Kesel heeft ook mgr. Murillo Krieger, aartsbisschop van Sao Salvador di Bahia in Brazilië, waar Marc Decuypere als priester actief was, en de Congregatie van de Geloofsleer in Rome op de hoogte gebracht.

Marc Decuyper uit Varsenare was in de jaren tachtig ook nog leerkracht in een middelbare school in Brugge en trok in 1991 naar Brazilië, waar hij als ‘Marcos D’ in de verpauperde wijk Mata Escura ging werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier