Van moorden verdachte ex-diaken uit Wevelgem verleent gerecht onvoorwaardelijke medewerking

© Frederic Vansteenkiste
Redactie KW

De raadkamer van Kortrijk handhaaft de aanhouding van ex-diaken Ivo Poppe. De Wevelgemnaar, die is aangehouden op verdenking van ‘moord op meerdere personen’ geeft te kennen onvoorwaardelijk mee te werken aan het onderzoek.


Zijn raadsman mr. Filip De Reuse tekent geen beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. “We willen de onderzoeksrechter alle kans en tijd geven om het onderzoek sereen en rustig uit te voeren”, aldus de Roeselaarse advocaat. Voor de speurders gaat het er op vandaag om om het precieze aantal slachtoffers te achterhalen. Er was aanvankelijk sprake van 48 gevallen, maar dat wordt door mr. De Reuse afgedaan als ‘een dwaling van het openbaar ministerie’. De ex-diaken Ivo Poppe zelf weet het niet concreet hoeveel patiënten hij hielp het leven te ontnemen in de jaren tachtig en negentig toen hij als verpleegkundige in het toenmalige Sint-Jorisziekenhuis in Menen werkte.

“Veelal in samenspraak met de patiënt”

Ivo Poppe blijft dus in de gevangenis van Ieper. Nog volgens zijn raadsman gaat het niet goed met zijn cliënt. “Mijn cliënt zit met een dubbel gevoel. Enerzijds blijft hij erbij dat hij uit menslievendheid meestal terminale patiënten uit hun ondragelijke pijn verloste. Dat gebeurde veelal in samenspraak met de patiënt. Ivo Poppe handelde ook enkele keren op eigen initiatief. Anderzijds is hij er zich van bewust verkeerd te hebben gehandeld.”

123 aanvragen

Mr. De Reuse betreurt de stemmingmakerij dat het openbaar ministerie aanvankelijk schepte en vindt dat het er over is zijn cliënt als een seriemoordenaar af te schilderen. Bij de politie in Menen zijn ondertussen 31 klachten ingediend voor nabestaanden die naar hun mening een familielid in verdachte omstandigheden verloren. Bij de ombudsdienst van AZ Delta, waaronder het huidige ziekenhuis in Menen valt, liepen 123 aanvragen omtrent het medische dossier van een overleden familielid binnen.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier