Vader van Shawn Vantroyen omschrijft zoon als ‘stoere bink met klein hartje’

Volgens de familie heeft Shawn Vantroyen een ruwe bolster maar een blanke pit. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) hebben de ouders en de zus van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd. Ze omschreven Vantroyen als een stoere bink met een klein hartje. De vader vroeg om zijn zoon een milde straf op te leggen.

Tijdens zijn verhoor door de voorzitter stelde Shawn Vantroyen zich arrogant op. In de loop van het proces veranderde dat beeld. “Het lijkt een stoere bink, maar achter dat stoere schuilt een heel klein hartje”, getuigde zijn vader. Jacques Vantroyen benadrukte dat zijn zoon heel erg spijt heeft van de feiten. “Ik zou daarom ook vragen aan het hof om een milde straf uit te spreken. Maar ik voel van de eerste zitting al een soort vooringenomenheid. Iedereen spreekt altijd maar over levenslang.”

Hij moest niets weten van pedofielen en homo’s, maar dankzij zijn nieuwe vriendin weet ik nu ook waarom

De moeder van de beschuldigde vertelde dat ze tijdens zijn puberteit te kampen had met financiële moeilijkheden. “Toen Shawn bij Daikin is gaan werken, heeft hij gezegd dat zijn eerste centen voor de huishuur waren. In de gevangenis heeft hij dat herhaald en ik heb dat geld effectief gebruikt.” Vantroyen ging amper twee weken voor de feiten aan de slag bij Daikin. “Ik was er heel blij mee dat hij die moeite gedaan had. Ik dacht dat hij eindelijk vertrokken was om zijn leven op te bouwen.”

Over de vermeende homohaat van haar zoon bleef Ghislaine Baes vaag. “Ik wist dat hij niets moest weten van pedofielen en homo’s, maar dankzij zijn nieuwe vriendin weet ik nu ook waarom. Ik hoop dat zij het hier straks zal zeggen.” Tenslotte getuigde de vrouw dat ze haar zoon altijd zal blijven steunen. “Ik zie hem nu niet minder graag. Ik hoop dat hij een serieuze les trekt uit de feiten. Ik zou echt graag hebben dat zijn leven ook niet volledig verwoest is.”

Tranen om een dode kat

Met een anekdote illustreerde de zus van de beschuldigde het stoere imago van haar broer. Zo zat hij enorm in de put door de dood van zijn kat. “Ik heb hem al meerdere keren zien wenen, ook al zal hij niet blij zijn dat ik dat zeg. Ik moest daar toen ook over zwijgen tegen zijn vrienden. Hij wilde dat beest absoluut begraven, terwijl ik zei dat hij het maar in een kartonnen doos moest steken.”

De rest van de dag komen vooral vrienden en kennissen van Shawn Vantroyen aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier