Vader van baby Mathéo vraagt mildere straf voor doodslag op zijn kind

Alan C. © Archief LK
Laurens Kindt

Het Gentse hof van beroep heeft vrijdag de zaak rond de doodslag op baby Mathéo uit Veurne in augustus 2015 behandeld. De vader van het kind werd in oktober vorig jaar tot 18 jaar cel veroordeeld door de rechtbank in Veurne voor doodslag op zijn kind. Alan C. (24) tekende echter beroep aan.

De feiten dateren van 26 augustus 2015. Tijdens een verhoor door de politie bij hem thuis aan het Heldenplein in Veurne in het kader van een andere zaak zagen de agenten plots hoe Matheo, die in dekens gewikkeld in een Maxi-Cosi zat, vol blauwe plekken zat en amper reageerde. De speurders brachten het kind nog in allerijl in naar het ziekenhuis in Veurne, maar de baby overleed uiteindelijk toch in het ziekenhuis. Het was de moeder van het kind die uiteindelijk de harde beslissing moest nemen om de machines stil te laten leggen. Vader Alan C. werd die dag nog gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis van Brugge.

Op vraag van de advocaten van Alan C. werd vandaag in het hof van beroep eerst een deel van de video van de reconstructie van de feiten getoond. Op de beelden is te zien hoe Alan C. met het drie maanden oude baby’tje in zijn armen uit een zetel in de woonkamer van zijn huisje aan het Heldenplein recht komt. “Toen ik met Mathéo recht stond, voelde ik me suf. Ik kon me niet concentreren. Ik ben tegen de salontafel gebotst en Mathéo en ik zijn op de grond gevallen“, zegt Alan C. op de beelden. “Door de val is mijn hand ook op zijn voorhoofd beland. Toen ik wakker werd en recht schoot, werd ik agressief. Ik weet niet meer wat er gebeurd is met Mathéo tussen de val en het moment dat ik weer wakker werd“, snikt de man. Na een pauze toont hij hoe hij na de val Mathéo in een Maxi-Cosi zette. Daarop stopt de video.

In plaats van naar het ziekenhuis trok hij naar het OCMW om er geld te vragen om naar een kinderarts te gaan

“Als je naar die beelden kijkt, dan zie je dat dit iemand is die altijd zorgvuldig omgaat met zijn kind”, stelde zijn advocate Mieke Byttebier. Zij vroeg een herkwalificatie van de feiten. Geen doodslag, maar onopzettelijke doodslag. “Het is natuurlijk een feit dat hij meteen de dienst 100 had moeten bellen. Mogelijk zou Mathéo dan nog geleefd hebben, met die wetenschap moet hij nu leven”, stelde meester Byttebier. In plaats van naar het ziekenhuis trok Alan C. echter naar het OCMW om er geld te vragen om naar een kinderarts te gaan. Daarna keerde hij terug naar huis om te wachten op de politie, die hem als getuige zou verhoren. “Alan heeft zijn zoontje nooit opzettelijk willen doden. Hij had daar geen enkel motief voor”, klonk het. Op basis van de andere kwalificaties vragen de advocaten van Alan C. dan ook een veel lichtere straf dan de 18 jaar die hij eerder in Veurne kreeg.

“Ik krimp in elkaar als ik hoor hoe men hier de onopzettelijkheid pleit. Dat is een juridische verkrachting van het dossier”, aldus procureur-generaal Pascale Clauw. “Men hangt hier een versie van de feiten op die geen enkele steun vindt in het dossier. De zoveelste versie die hij in dit dossier al gegeven heeft, welke moeten we nu eigenlijk geloven? De lijst letsels bij het kind is schier oneindig. Tijdens de autopsie is gebleken dat er massief, stomp geweld gebruikt werd op het hoofd. Het geweld kwam overeen met het herhaaldelijk slaan van het hoofd tegen een muur en de letsels aan de mond vermoedden dat het mond werd dichtgehouden. Een val uit de zetel als oorzaak is uitgesloten“, klonk het. Voor procureur-generaal Clauw gaat het wel degelijk om doodslag en moet Alan C. een strenge straf krijgen. “Ik vind 18 jaar een terechte straf”, klonk het.

Over enkele weken volgt het arrest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier