Vader uit Avelgem naar rechtbank voor slaan 4-jarig dochtertje

Redactie KW

De raadkamer van Kortrijk heeft gisteren een 31-jarige vader uit Avelgem naar de correctionele rechtbank doorverwezen. De man zal zich daar moeten verantwoorden omdat hij zijn 4-jarig dochtertje verschillende slagen gaf. “Hij wil nu wel zijn verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het.

D.H. (31) uit Avelgem verschijnt binnenkort voor de correctionele rechtbank in Kortrijk. De man zal er terechtstaan omdat hij zijn 4-jarig dochtertje enkele rake klappen heeft gegeven. Beschuldigingen die hij zelf ook heeft bekend. Hij sloeg het kind naar eigen zeggen omdat het maar niet wilde slapen. “Hij is zijn kalmte verloren en dat had niet mogen gebeuren”, zegt zijn advocaat Jens Rau. “Dat beseft hij zelf maar al te goed. Hij heeft zeer veel spijt en is nu bereid om zijn volle verantwoordelijkheid op te nemen.”

Bont en blauw

De feiten dateren van september vorig jaar. Het meisje was toen met haar jongere broertje bij haar vader voor het weekend. Maar toen het kind zondagavond terug bij haar moeder kwam, merkte die onmiddellijk verschillende blauwe plekken op. “Maar goed, kinderen kunnen nu eenmaal wel eens vallen”, zegt mama S.V. uit Westende. “Pas toen ik zag hoeveel het er waren en dat ze ook echt sporen in haar nek had, zijn we naar de spoedafdeling gegaan.”

Daar stelden de dokters onmiddellijk vast dat de verwondingen het gevolg waren van slagen aan het kind. “Bepaalde verwondingen wijzen zelfs op wurging“, zegt Frederick Spaey, advocaat van de moeder. “Het kind was bont en blauw. Terwijl die man er de dag erna nog gewoon mee is gaan paardrijden.”

Slagen en verwondingen

De vader werd dan ook opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden. De man zat enkele dagen in de cel, maar werd onder voorwaarden opnieuw vrijgelaten. Ondertussen mag de man geen contact met zijn kinderen meer hebben.

Gisteren verscheen hij voor de Kortrijkse raadkamer. Die besliste om de man naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Aanvankelijk luidde de tenlastelegging ook “poging tot doodslag”. Maar uiteindelijk oordeelde de raadkamer dat er daarvan geen sprake was. De vader zal dan ook enkel voor “slagen en verwondingen” vervolgd worden. “Ze zeiden me nochtans dat ik geluk had dat ik haar niet tussen zes planken heb teruggekregen“, zegt mama S.V.

Bekentenissen

De dertiger zelf ging ondertussen al over tot bekentenissen. Volgens hem wilde zijn dochtertje die bewuste nacht maar niet slapen. Het kindje bleef hysterisch huilen en hij kreeg haar niet stil. Tot hij zijn kalmte verloor en het kind enkele keren hard sloeg. “Op haar billen”, verklaarde hij aan de politie. “Maar daardoor viel ze voorover tegen de kast. En daardoor liep ze die verwondingen in haar nek op.”

Zijn advocaat beseft dat de uitleg van de kast wel heel makkelijk klinkt. “Het is een beetje het cliché natuurlijk”, zegt hij. “Maar het is geen excuus. Want dat wil die man ook absoluut niet zoeken voor wat er gebeurd is. Zijn verklaringen stroken wat dat betreft ook met de bevindingen van de wetsdokter.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier