Vader die zoontje doodsloeg in Veurne krijgt drie jaar strafvermindering

Alan C., die in Veurne 2015 zijn baby Mathéo doodsloeg, is in beroep veroordeeld tot 15 jaar cel in plaats van 18 jaar. © a-LK
Redactie KW

De deemoedigheid waarmee hij voor het hof van beroep verscheen, heeft hem drie jaar strafvermindering opgeleverd. Alan C., die in Veurne 2015 zijn baby Mathéo doodsloeg, is in beroep veroordeeld tot 15 jaar cel in plaats van 18 jaar. Zijn verhaal dat hij op de baby was gevallen, geloofde het hof niet. Maar dat hij daarover liegt, is geen reden om hem zwaarder te straffen, vindt het hof.

Alan C. moest de ochtend van 26 augustus voor het eerst alleen voor zijn zoontje Mathéo, toen net geen drie maand oud, zorgen. Moeder Axana ging voor het eerst die dag voor dag en dauw weer aan de slag in een broodjeszaak. Maar toen Alan nog lag te slapen in de zetel, begon Mathéo te wenen en ging het mis.

Wat er precies gebeurde is onduidelijk. Maar C. belde niet meteen de ziekenwagen. Hij stopte zijn zoontje in een maxicosi en stapte ermee naar het OCMW om raad te vragen. De speurders brachten het kind nog in allerijl in naar het ziekenhuis in Veurne en nadien naar het UZ in Gent, maar de baby overleed uiteindelijk toch in het ziekenhuis.

Verschillende verklaringen

Het was de moeder van het kind, die momenteel in Torhout woont, die uiteindelijk de harde beslissing moest nemen om de machines stil te laten leggen. Vader Alan C. werd die dag nog gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis van Brugge. Alan C. legde verschillende verklaringen af waarbij hij het kindje eerst opnam en het nekje een zevental keer hoorde kraken, tot dat het uit de zetel was gevallen en tegen de salontafel was gebotst.

Bij de reconstructie toonde hij hoe hij plots een appelflauwte kreeg en met Mathéo in zijn armen op de salontafel viel. “Toen ik met Mathéo recht stond, voelde ik me suf. Ik kon me niet concentreren. Ik ben tegen de salontafel gebotst en Mathéo en ik zijn op de grond gevallen”, zegt Alan C. op de beelden. “Door de val is mijn hand ook op zijn voorhoofd beland. Toen ik wakker werd en rechtschoot, werd ik agressief. Ik weet niet meer wat er gebeurd is met Mathéo tussen de val en het moment dat ik weer wakker werd”, snikte de man.

“Ongewilde dood!” pleitten zijn advocaten en vroegen de straf die hij eerst kreeg -18 jaar- te herleiden tot vijf jaar, deels met uitstel.

Ik heb gefaald om hem te laten groeien en bloeien in het leven

De procureur-generaal vorderde opnieuw 18 jaar cel. “Volgens de wetsdokters werd er herhaaldelijk op het hoofdje geslagen en kunnen de verwondingen onmogelijk afkomstig zijn van een val“, pleitte procureur-generaal Clauw. Alan C. betuigde aan het eind zijn spijt aan het hof in een handgeschreven brief. “Ik heb gefaald om hem te laten groeien en bloeien in het leven”, las hij in tranen.

Egocentrische man met weinig moreel besef

Die deemoed waarmee hij zijn spijt betuigde en de brief voorlas, leverde hem drie jaar strafvermindering op. “De arts-deskundige omschrijft hem als een egocentrische man met weinig moreel besef, een lage empathie en een oppervlakkig gevoelsleven”, luidt het in het arrest.

Hij schuift verantwoordelijkheden van zich af en zijn frustratietolerantie is laag. Hij heeft onvoldoende remmingen op agressieve impulsen. Hij behoort tot de gewelddelinquenten met een hoog risicoprofiel. Er blijft een hoog risico op agressieve uitwerking in een situatie van oplopende stress, dit gezien zijn beperkte cognitieve vermogens, narcistische krenkbaarheid, latente boosheid en ontoereikende innerlijke remming en controlemechanismen.”

Besef van verantwoordelijkheid

In het voordeel van de beklaagde houdt het hof wel rekening met het feit dat de beklaagde op de rechtszitting een zekere deemoed vertoonde en bij hem het besef bestaat dat hij hoe dan ook verantwoordelijk is voor de dood van zijn jonge kind. “Dat hij de telastlegging betwistte doet aan deze vaststelling geen afbreuk, gezien dit een wijze van verdedigen is waartoe hij gerechtigd is en die hem bij de straftoemeting niet mag aangerekend worden”, aldus nog het hof.

De straf werd daarom gemilderd van 18 naar 15 jaar cel. “Die strafvermindering is natuurlijk goed, maar het zal voor hem zwaar om dragen zijn dat het hof oordeelt dat hij zijn zoontje moedwillig heeft gedood. Dat heeft hij echt nooit gewild”, reageerde meester Kim Devoldere na het arrest.

(LK/OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier