Vader die drugskoerier werd in plaats van zoon riskeert 42 maanden cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vijf mannen moesten zich woensdag voor de Kortrijkse strafrechter verantwoorden voor hun aandeel in een drugsdossier. Er is tot 42 maanden effectief gevorderd. Een zestiger bracht speed naar de afnemers, nadat zijn zoon dat jobje eerder opgaf. Drie van de beklaagden zitten nog steeds in voorarrest.

Midden 2016 zetten twee van de beklaagden, de zestiger en een dertiger uit Roeselare, een speedhandel op poten. Volgens het openbaar ministerie verkochten ze gedurende drie maanden wekelijks minstens een kilogram speed. Goed voor een winst van ruim 64.000 euro. Volgens de betrokkenen zelf gaat het echter om veel kleinere hoeveelheden. “Er zijn eigenlijk twee dossiers“, lichtte de procureur toe. “De drugverkoop werd ontdekt en de beklaagden werden opgepakt na enkele maanden handel. Ze kwamen vrij onder voorwaarden, maar begonnen meteen opnieuw. De twee mannen trokken samen naar Nederland, waar ze minstens 300 gram speed inkochten.”

20 euro per pakket

De Wielsbeekse zestiger, die als eerste beklaagde op de rechtbank moest verschijnen, kwam in het drugshandeltje terecht toen zijn zoon er zich uit terug trok. “Hij had in die periode zestig euro leefgeld per maand. Toch nam hij zijn zonen en een vriendin in huis. Zo gingen zij van dakloze verslaafden naar mensen met een dak boven hun hoofd“, schetste meester Robbie Dewaele. “Een van zijn zonen moest speed verpakken per 25 gram en rondvoeren. Hij kreeg twintig euro per afgeleverd pakket. Toen hij zich niet meer kon bolwerken door zijn eigen verslaving, nam zijn vader zijn plaats in. Het extra geld was meer dan welkom.”

Grote man

De vraag om een grotere rol in het netwerk op te nemen, sloeg de zestiger af. De reden waarom hij door iedereen als grote man wordt aangewezen, volgens zijn advocaat. “Idem met zijn zonen, die de hoeveelheden die verkocht werden sterk overdrijven”, aldus nog zijn advocaat. “Zij hebben er alle belang bij hem zwart te maken, zodat hij zolang mogelijk in de cel blijft. Ondertussen kunnen zij in zijn woning blijven.” De andere drie beklaagden hebben een minder groot aandeel in het dossier. Zij hadden drugs in hun bezit en zijn ook gebruikers. Voor hen zijn celstraffen tot een jaar gevorderd. Vonnis op 17 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier