Uitgebuite Serviërs hielpen nieuw Rijksarchief in Brugge bouwen

Redactie KW

Erik K. (57) uit Aalter en zijn Ardooise firma Lim Europe bvba moeten zich voor de rechtbank in Brugge verantwoorden voor uitbuiting van Servische werkkrachten.

Via een frauduleuze constructie met ‘postbusbedrijven’ (papieren bedrijven die in werkelijkheid niet meer zijn dan een postbus, red.) in Servië en Slovenië ronselde hij in 2011 onder valse voorwendsels 46 Serviërs om in België te komen werken. De mannen werden uitbesteed aan diverse bedrijven om elektriciteitswerken uit te voeren op bouwwerven. Zo werden ze ingezet bij de bouw van het nieuwe Rijksarchief aan de Predikherenrei in Brugge.

“De beklaagde beloofde hun papieren in orde te brengen, maar dat gebeurde niet”, stelde de arbeidsauditeur. “De mannen werkten tegen een hongerloon van 5 euro per uur of werden helemaal niet betaald. Ook de sociale verplichtingen lapte de beklaagde aan zijn laars. Het geld dat hij kreeg van de bedrijven die op zijn diensten beroep deden stak hij grotendeels in eigen zak. De aalmoes die overbleef gaf hij aan zijn werknemers. En of dat nog niet genoeg was pleegde de beklaagde ook uitkeringsfraude waardoor hij boven op zijn inkomsten als zaakvoerder ook nog bijna 19.000 euro aan ziekte-uitkeringen ten onrechte in zijn zak stak. Dit is een voorbeelddossier van sociale dumping.”

De arbeidsauditeur vroeg achttien maanden effectieve celstraf en een geldboete van 151.800 euro voor Erik K. Voor de bvba Lim Europe vroeg hij een boete van liefst 759.000 euro. Daarnaast vroeg hij de rechter om 92.000 euro verbeurd te veklaren. Erik K. kwam zelf niet opdagen voor zijn proces. Zes uitgebuite Serviërs stelden zich burgerlijke partij en eisen een schadevergoeding. De uitspraak volgt op 27 mei.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier