Uitbater Kortrijkse brasserie terecht voor misbruik van kunstveiling voor goede doel

Redactie KW

De 55-jarige uitbater van brasserie ‘t Eiland in Kortrijk misbruikte in het najaar van 2016 centen van de opbrengst van een kunstveiling voor het goede doel. Dat bleek gisteren op de rechtbank. Dirk C. stond terecht voor misbruik van vertrouwen. Hij riskeert een celstraf van één maand en een boete.

In de brasserie vond in 2016 een tentoonstelling en veiling van kunstwerken van artistiek kunstatelier voor personen met een beperking De Beelderij uit Lichtervelde plaats. De opbrengst van 3.221 euro zou naar de vzw Tordale uit Torhout gaan, een vzw die personen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Meteen na het einde van de tentoonstelling gaf Dirk C. 635 euro af maar de rest, ruim 2.500 euro, liet op zich wachten. Talloze telefoontjes en een aangetekende ingebrekestelling leverden niets op waardoor uiteindelijk klacht werd ingediend. C. bleek het geld te hebben gebruikt om eigen schulden af te betalen.

Hij had het door wegenwerken in de buurt even financieel moeilijk“, pleitte zijn advocaat. Ondertussen betaalde Dirk C. wél het geld van de veiling volledig terug. Hij vroeg de rechter er zonder straf vanaf te kunnen komen. Volgende week moet hij het bewijs van terugbetaling aan de rechter voorleggen. Vonnis volgt dan op 25 juni.

Dirk C. is gepokt en gemazeld in de horeca. Hij baatte destijds nog ex-dancing Billy Bops in Zwevegem uit. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier