Twintiger uit Torhout dealde wereldwijd synthetische drugs via ‘de onderwereld van het internet’

Redactie KW

Een 25-jarige jongeman uit Torhout riskeert een effectieve celstraf van vijf jaar voor het opzetten van een drugshandel via het ‘darknet’, de onderwereld van het internet.

Vanuit zijn ouderlijke woonst zou hij 1.878 drugstransacties op poten gezet hebben naar alle uithoeken van de wereld. Volgens de verdediging is de omvang van de feiten niet zo groot. “De zogezegde ontvangers zijn ook nooit ondervraagd geweest. Hoe kunnen ze dan bewijzen dat er sprake was van afgeronde transacties en geen poging tot”, vraagt meester Thomas Vandemeulebroucke zich af.

Gierig op postzegels

S.V. (23) uit Torhout, een programmeur van opleiding, stuurde op een erg vernuftige manier samen met drie kompanen synthetische drugs de wereld rond. Hij startte vanuit het ouderlijk huis een drugshandeltje op via postpakketten. Op die manier verzond hij vanuit zijn ouderlijke woning maandenlang synthetische drugs en amfetamines naar adressen over de hele wereld. De politie kwam de vierkoppige bende, waarbij ook de neef van V. betrokken was, op een knullige manier op het spoor. V. was namelijk erg gierig met postzegels en liep zo tegen de lamp. “De bende gebruikte adressen van bestaande bedrijven als tegenadres op de postpakketten”, verduidelijkt advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Omdat de pakketten te weinig gefrankeerd werden, keken ze bij die bedrijven raar op toen ze merkten dat er drugs in hun post zat.” De bal ging op die manier aan het rollen en al snel kwam de politie het viertal, waarvan S.V. de spilfiguur was, op het spoor.

De onderwereld

De bende zette haar handeltje op via het darknet, de zogeheten onderwereld van het internet. Onder de nickname Evilution zette de jongeman volgens het Openbaar Ministerie zo 1.878 transacties op poten, waarbij hij minstens 120.000 dollar cashte. In 2013 werd de twintiger al veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor gelijkaardige feiten. Het Openbaar Ministerie vorderde dan ook een erg strenge straf. “We hebben hier niet te maken met een ordinaire drugsdealer. Hij makt deel uit van de onderwereld en gebruikte zijn kennis van de informatica om zijn handel op te zetten. Een strenge effectieve gevangenisstraf van vijf jaar is de enige correcte straf. Op dat darknet kan je werkelijk alles krijgen, tot huurmoordenaars toe. De maatschappij moet beschermd worden”, aldus de procureur.

“Op dat darknet kan je werkelijk alles krijgen, tot huurmoordenaars toe. De maatschappij moet beschermd worden”

Volgens de verdediging moet de omvang van de feiten met een korrel zout genomen worden. De beklaagde betwist de feiten niet, maar blijft beweren dat het niet om zo’n groot aantal transacties gaat. “De zogezegde ontvangers zijn ook nooit ondervraagd geweest. Hoe kunnen ze dan bewijzen dat er sprake was van afgeronde transacties en geen poging tot”, vraagt meester Thomas Vandemeulebroucke zich af. “Wij denken dan ook eerder in de richting van een werkstraf van 300 uur. Mijn cliënt is echt veranderd.” De kompanen van V. riskeren mildere celstraffen.

Bitcoins

Het Openbaar Ministerie vroeg naast de strenge celstraffen ook de verbeurdverklaring van bijna 4.000 bitcoins. Simpel gezegd is dat virtueel geld waarmee op het darknet wordt betaald. “Maar hoe gaan ze bewijzen hoeveel van die bitcoins gebruikt werden voor drugs en hoeveel niet? Het aantal verkopen kan volgens mij niet bewezen worden. Als dat zo is, moet mijn cliënt een deel van zijn bitcoins terugkrijgen”, aldus meester Vandemeulebroucke.

Als de rechter beslist om de bitcoins effectief in beslag te nemen, is dat een primeur in ons land. Bij het Centraal Orgaan voor de Inbeslagname en de Verbeurdverklaring kijken ze met belangstelling uit naar het vonnis. “Hoe ze die bitcoins dan uiteindelijk gaan vergelden is ook voor mij een vraagteken. Een concrete wetgeving daaromtrent is er niet”, zegt Theo Jacobs, directeur bij het COIV.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier