Twintiger uit Damme hoopte op geldboete voor dealen van 5 kilo cannabis, maar riskeert drie jaar effectief

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft tegen een 26-jarige man uit Damme drie jaar effectieve celstraf geëist voor het dealen van minstens 4,9 kilogram cannabis. De beklaagde kwam zonder advocaat naar de rechtbank en verklaarde verbaasd dat hij op een geldboete had gerekend.

De naam van de jongeman uit Damme dook op als afnemer in een ander drugsdossier. Onderzoek van zijn gsm wees uit dat hij zelf ook op grote schaal cannabis dealde. De verdachte kocht van juli 2015 tot en met januari 2016 maandelijks 750 gram cannabis. Daarvan was telkens ongeveer 50 gram voor eigen gebruik. In zijn woning werden ook tien cannabisplanten aangetroffen. Hij gaf ook toe dat hij eerder al eens zeven plantjes had geoogst.

De procureur vorderde drie jaar effectieve gevangenisstraf en een verbeurdverklaring van 34.000 euro. De beklaagde nam geen advocaat onder de arm en had zich duidelijk niet aan een dergelijke vordering verwacht. “Ik had niet gedacht dat een advocaat nodig zou zijn. Volgens de politie ging ik daarvoor toch een geldboete krijgen.” De jongeman vroeg om een voorwaardelijke straf.

De rechter doet uitspraak op 26 januari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier