Tweeduizend jaar oude emmer gestolen

02/07/14 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

Bron: Kw

Tijdens de voorlaatste dag van het archeologisch onderzoek langs de Pilkemseweg te Ieper vonden archeologen in een Romeinse waterput een volledig bewaarde houten emmer uit de eerste eeuw na Christus. Toen ze de volgende dag op de werf aankwamen bleek de emmer -die zo'n 3,5m diep onder het loopvlak bewaard was- verdwenen te zijn.

Tweeduizend jaar oude emmer gestolen


Zonder goede maatregelen in de komende weken dreigt de emmer voorgoed verloren te gaan, nu hij na bijna tweeduizend jaar weer aan de lucht is blootgesteld.

De voorbije weken leverde de opgravingen langs de Pilkemseweg goed bewaarde loopgraven en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog op, die te bezichtigen waren tijdens twee opendeurdagen. In de laatste week van juni werd dan vooral gefocust op de sporen van een rijke Romeinse nederzetting, waarbij bijzonder veel luxueus aardewerk uit Zuid-Frankrijk werd gevonden.

Enthousiasme

Het topstuk van de opgraving werd echter gevonden in een waterput die tot 4m onder het loopniveau bewaard werd. Helemaal onderin was de emmer om het water omhoog te halen in de waterput achtergebleven. Het hengsel en een deel van het touw waren ook nog bewaard. "Het enthousiasme van de archeologen sloeg de volgende ochtend echter om in een nachtmerrie, toen bleek dat de emmer was verdwenen," licht archeoloog Jan Decorte toe. "Er werden duidelijke sporen gevonden die erop wijzen dat er in de diepe put werd afgedaald en onder de kraanbak gegraven werd naar de emmer."

Unieke vondst

De emmer is een unieke vondst in de Zuidelijke Westhoek en had een blikvanger in het toekomstige stedelijke museum van de Stad Ieper kunnen worden. Opdrachtgever wvi (West-Vlaamse Intercommunale), de Stad Ieper en Archeo7 willen hierbij dan ook een oproep lanceren om deze unieke vondst terug aan de rechtmatige eigenaars te bezorgen. De emmer kan afgegeven worden in het stadhuis van Ieper, Grote Markt 1 in Ieper, bij de intergemeentelijke dienst Archeo7, Sint-Laurentiusplein 1 in Kemmel of bij wvi, Baron Ruzettelaan 35 in 8310 Brugge .

(mlt)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!