Twee jaar effectief voor vermoedelijke informant Kasteelmoord voor cannabisplantage

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Nederlander die vermoedelijk als informant diende in het dossier van de Kasteelmoord maar niet in het dossier ter sprake komt, heeft maandag een effectieve celstraf van twee jaar gekregen. Die legt de Kortrijkse strafrechter op voor het runnen van een cannabisplantage in een huurwoning in Dentergem.

A.V.W. (33) huurde samen met zijn echtgenote een pand in Dentergem. Er werd in december 2015 een Nederlands busje gespot en een sterke cannabisgeur waargenomen. Bij een huiszoeking werd op de bovenverdieping van de woning een plantage ontdekt van een kleine 300 cannabisplanten. Een landgenoot van V.W. was toen aanwezig in de woning. Hij stelde dat V.W. de spilfiguur was en dat hij zelf de plantage hielp opzetten en onderhouden voor honderd euro per week. V.W. beweerde dat hij zelf opdracht kreeg van twee andere Nederlanders. Gezien zijn luxueuze levensstijl, leek dat het parket ongeloofwaardig.

Die legt V.W. een effectieve celstraf van twee jaar op. Zijn landgenoot krijgt een jaar, maar enkel de reeds ondergane voorhechtenis is voor hem effectief. De twee moeten elk 12.000 euro boete, waarvan 3.000 effectief, betalen en er wordt nog eens voor beiden samen ruim 60.000 euro verbeurd verklaard, de geschatte drugswinsten. Tijdens de behandeling van de zogenaamde Kasteelmoord werd al meermaals gediscussieerd over de mogelijke rol van de Nederlandse informant. Hij zou maandenlang vanuit de gevangenis van Ieper informatie doorgespeeld hebben over zijn gesprekken met Evert de Clercq. Van de vermeende informant is in het dossier echter geen spoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier