Twee jaar effectief voor mensenhandel en sociale inbreuken

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De correctionele rechtbank van Brugge heeft een 47-jarige Pakistaan bij verstek veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf voor mensenhandel en het in het zwart tewerkstellen van illegalen. Zijn 36-jarige Litouwse echtgenote kreeg 18 maanden cel, waarvan zes maanden met uitstel.

Op 3 maart 2014 hield de arbeidsinspectie een gerichte controle in het pand van Imran A. in de Katelijnestraat in Brugge. Een schilder probeerde nog tevergeefs weg te vluchten. Op de tweede verdieping vonden de onderzoekers twee matrassen, etensresten en kledij. Tijdens de controle kwamen ook de echtgenote van A. en een twee klusjesman binnen. Het onderzoek wees uit dat de twee arbeiders voor de renovatie hoogstens wat zakgeld toegeschoven kregen. Ze waren illegaal in het land en ook niet via Dimona gemeld bij de RSZ.

Met zijn telefoonwinkel in de Academiestraat in Brugge liep de beklaagde in november 2013 al tegen de lamp. Amir I. werkte er in ruil voor kost en inwoon, maar moest in erg slechte omstandigheden leven. Zo was er in het pand bijvoorbeeld zelfs geen stromend water. Ook I. verbleef illegaal in ons land en was niet correct gemeld bij de RSZ. Imran en Beata A. deden er alles aan om illegale werkkrachten aan zich te binden. In ruil voor 8.000 euro per jaar beloofden ze voor verblijfspapieren te zorgen. In werkelijkheid regelden ze werkvergunningen via fictieve Litouwse firma’s, maar betaalden ze de slachtoffers veel minder dan eerst was beloofd. De Pakistaanse spilfiguur werd eerder ook al veroordeeld voor gelijkaardige feiten, oplichting en schriftvervalsing.

De rechter veroordeelde Imran A. bij verstek tot twee jaar effectieve celstraf en een geldboete van 12.000 euro. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. Zijn vrouw kreeg bij verstek 18 maanden cel, waarvan zes maanden met uitstel. De beklaagden zijn ook voor respectievelijk tien en vijf jaar hun burgerrechten kwijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier