Twee jaar cel voor jonge Albanese mensensmokkelaars

De advocaten van de verdediging vroegen de vrijspraak. © iStock
Redactie KW

De beklaagden van amper 18 en 22 jaar oud verstopten drie illegalen op een vrachtwagen langs de E40 in Mannekensvere.

De West-Vlaamse snelwegparkings zijn al langer het uitverkoren werkterrein van mensensmokkelaars. Daarom hield de politie in de nacht van 16 op 17 maart opnieuw een gecoördineerde actie. Tijdens de observatie zagen de agenten hoe een wagen met Franse nummerplaat zich op de parking van Mannekensvere tussen de vrachtwagens parkeerde. Drie vluchtelingen werden door de smokkelaars verstopt in een vrachtwagen. De verdachten probeerden nog weg te vluchten, maar werden met behulp van een politiehelikopter aangetroffen in een gracht.

Uiterst gevaarlijk voor slachtoffers

Het openbaar ministerie vorderde drie jaar effectieve celstraf voor de Albanezen. De procureur verwees naar de uiterst gevaarlijke situatie voor de slachtoffers. In het laadruim van de vrachtwagen stonden immers paletten die op geen enkele manier konden vastgemaakt worden.

De advocaten van de verdediging vroegen de vrijspraak. Meester Mieke Byttebier legde uit dat haar cliënt zelf al twee maal via de Noord-Franse havens had geprobeerd het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. Ook de andere beklaagde beweerde zelf een slachtoffer te zijn van een smokkelbende.

De rechter veroordeelde beide beklaagden niet enkel tot een gevangenisstraf, maar ook tot een geldboete van 18.000 euro. Daarvan is slechts 6.000 euro effectief. De Albanezen zijn ook voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier