Twee Italiaanse valsemunters werden betrapt in stadion KV Oostende

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft twee Italianen veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 3.000 euro voor valsemunterij.

Giuseppe D.P. (38) en Giuseppe T. (32) wisselden hun valse briefjes van 50 en 100 euro door kleine uitgaven te doen in verschillende Belgische voetbalstadions.

Op 17 februari 2016 sloegen de Italianen een eerste keer toe tijdens de Champions League-wedstrijd tussen AA Gent en Vfl Wolfsburg. Op de camerabeelden was te zien hoe ze telkens met een biljet van 100 euro een bedrag van 5 euro op hun drankkaart lieten zetten. Op 21 februari merkte iemand van de beveiliging van de Ghelamco Arena de verdachten op tijdens de uitwedstrijd op KV Oostende. Achteraf bleek dat de Napolitanen hun trucje een dag eerder ook op Sclessin tijdens Standard-Charleroi hadden gebruikt.

Volgens het openbaar ministerie gebruikten de beklaagden op die manier 34 valse briefjes van 100 euro en zeven valse briefjes van 50 euro. Bij hun arrestatie in Oostende hadden ze nog 1.200 euro vals geld op zak.

De advocate van de Italianen benadrukte dat haar cliënten een blanco strafblad hebben en dat ze het geld niet zelf gedrukt hebben. “Ze hebben stomweg die valse biljetten gekocht van een sjacheraar aan het station van Napoli“, aldus meester Nadia Lorenzetti. De verdediging hekelde het feit dat D.P. en T. al bijna zes maanden in voorhechtenis zitten. “Aan dat tarief zou gans Napoli daar in de gevangenis zitten. T. heeft door deze zaak zelfs de geboorte van zijn zoontje moeten missen. Ik vraag om een straf met uitstel.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier