Twee in Oostendse regio opgepakte Tsjetsjeense terreurverdachten vrijgelaten

Redactie KW

In het onderzoek naar ronselaars van Syriëstrijders in Oostende zijn twee Tsjetsjeense verdachten vrijgelaten door de Brugse raadkamer.

Maandagochtend 8 juni voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene en Jabbeke. In totaal werden zeventien mensen opgepakt, wat uiteindelijk tot de aanhouding van twee verdachten leidde. Van Ruslan D. wordt zelfs aangenomen dat hij eerder al naar Syrië trok. De verdachten kwamen vooral in beeld door telefonie-onderzoek en observaties.

In hetzelfde dossier werd afgelopen zomer ook in het Duitse Düsseldorf een verdachte opgepakt. Bij zijn arrestatie was Arbi U.K. net geland op de luchthaven na een bezoek aan zijn zieke vader in Rusland. Ondertussen had ook Akhmed U.M. zich spontaan bij de politie aangegeven. U.M. en U.K. zijn dinsdag na enkele maanden voorhechtenis vrijgelaten door de raadkamer. Het federaal parket berust in hun vrijlating en heeft hiertegen geen beroep aangetekend.

De aanhouding van Chalil M., die nog steeds weigert om verklaringen af te leggen, werd wel met een maand verlengd. Ook Ruslan D. en een recent aangehouden vijfde verdachte zitten nog steeds in de cel. Het onderzoek zou ondertussen in een afrondende fase zitten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier