Twee bendes staan terecht voor in scène gezette overvallen in Oostende

Redactie KW

Voor de Brugse correctionele rechtbank zijn maandag twee zaken van geënsceneerde overvallen in Oostende behandeld. Twee verschillende bendes gooiden het op een akkoordje met de winkelbediende en gingen aan de haal met dure smartphones.

Op 30 maart 2012 werd Morgan V. in het Mobistar Center door twee andere jonge twintigers overvallen. Tenminste, zo vertelde hij het aan de politie. In werkelijkheid had hij de overval samen met Michael J. en Nick B. in scène gezet. De Oostendenaars maakten 20 iPhones, 12 iPads, een smartphone van Samsung en een slordige 4.000 euro buit. De zaak kwam drie andere jonge Oostendenaars ter ore. Met dezelfde truc maakten ze op 26 juni 2012 bij BelCompany in Oostende 22 iPhones buit.

De smartphones doorverkopen bleek geen sinecure te zijn. Uiteindelijk kon de tweede bende haar buit slijten bij de Brusselse familie C. Die stond terecht op verdenking van heling, maar beweert dat ze de herkomst van de smartphones niet kende.

Dader springt in ziekenhuis door het raam

De andere advocaten vroegen om hun cliënten een werkstraf op te leggen. Ze verwezen onder andere naar hun blanco strafblad en naar de vrij lange periode van voorlopige hechtenis. Michael J. bracht zijn twee maanden voorhechtenis trouwens in de ziekenboeg van de Brugse gevangenis door. Bij zijn arrestatie sprong hij immers van de vierde verdieping door het raam naar beneden. Hij was meer dan een jaar werkonbekwaam.

De rechter velt een vonnis op 22 september. Het openbaar ministerie vorderde effectieve straffen voor de samenzweerders.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier