Twee Antwerpse verdachten schietpartij vrijgelaten

Vier van de zes verdachten van de moord op Elias Keegan komen dinsdagochtend voor de raadkamer. © JPT
Redactie KW

Dinsdagochtend verschenen vier van de zes aangehouden verdachten van de schietpartij in Dadizele voor de Ieperse raadkamer. De twee Antwerpenaren werden kort voor de middag onder voorwaarden vrijgelaten. Sven V. en Tobias D. blijven aangehouden.

Het gerecht lijkt hoe langer hoe meer zicht te krijgen op de schietpartij die vorige week het leven kostte aan de 20-jarige Elias Keegan uit Antwerpen. De verdachten vallen grotendeels uiteen in twee kampen: Antwerpenaars Maxime K. (23) en Ilyas S. (20), die beweren dat ze in Dadizele die bewuste avond drugs kwamen kopen enerzijds, en vier West-Vlamingen: Sven V. (25) uit Menen, Tobias D.(26) uit Dadizele, en Leander W. (19) en Tom K. (26) uit Moorslede. Het viertal betwist iets te maken te hebben met de feiten. Wat wel zeker is dat alle zes de verdachten die maandagavond op hetzelfde moment in de Geluwestraat, de straat waar het slachtoffer gevonden werd, aanwezig waren.

Dinsdagochtend verschenen dus vier van de zes verdachten, elk apart, voor de Ieperse raadkamer. Na afloop van de zitting bleef het bij de advocaten van de verdachten stil. Enkel Antoon Vandecasteele, de advocaat van Menenaar Sven V. gaf een korte verklaring: “Mijn cliënt beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij betwist alle tenlasteleggingen aan zijn adres in alle toonaarden.” Wel duidelijk is dat niemand overging tot bekentenissen.

West-Vlamingen blijven in de cel

Maxime K. en Ilyas S., de twee Antwerpse vrienden van het slachtoffer, werden kort voor de middag vrijgelaten. Ze moeten zich wel aan enkele strikte voorwaarden houden. Zo is drugsgebruik uit den boze en mag het duo geen enkel contact hebben met andere betrokkenen. De West-Vlaamse verdachten die vandaag verschenen blijven voorlopig wel aangehouden. De twee verdachte Moorsledenaren komen pas vrijdag voor.

De advocaten van de verdachten.
De advocaten van de verdachten.© JPT

Alle gearresteerden worden verdacht van doodslag, wat wijst op onvoldoende bewijs richting wie de trekker effectief overhaalde. Het vuurwapen dat eerder gevonden werd in Dadizele, ligt op de vluchtweg van de Antwerpenaars. Ballistisch onderzoek moet nog aantonen of Keegan effectief met dat wapen werd omgebracht. Al zou het achterlaten van het moordwapen, zo dicht bij de plaats delict, de speurders verrassen.

De 27-jarige Steven V., broer van Sven, werd vorige week ook aangehouden, maar werd ondertussen opnieuw vrijgelaten. Hij heeft niets met de drugsdeal of de moord te maken.

(JPT/OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier