Tsjetsjenen uit Oostende staan terecht voor het ronselen van Syriëstrijders

24/10/16 om 15:38 - Bijgewerkt om 14:59

Dertien Tsjetsjenen uit de regio Oostende zijn voor de Brugse correctionele rechtbank verschenen voor hun rol in het ronselen van Syriëstrijders. Twee verdachten zitten al bijna anderhalf jaar in de cel. De zaak wordt op 28 november gepleit.

Tsjetsjenen uit Oostende staan terecht voor het ronselen van Syriëstrijders

Maandagochtend 8 juni 2015 voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene en Jabbeke. In totaal werden zeventien mensen opgepakt, wat uiteindelijk leidde tot de aanhouding van twee verdachten. Ruslan D. (35) trok in het verleden zelf naar Syrië. Ook Chalil M. (46) zit nog steeds in de cel en wordt door het federaal parket gezien als de leider van de terroristische organisatie. M. hield tijdens het onderzoek de lippen stijf op elkaar. Beide verdachten waren zelf niet aanwezig op de inleidende zitting.

Western Union

In hetzelfde dossier werd in de zomer van 2015 ook in het Duitse Düsseldorf een verdachte opgepakt. Bij zijn arrestatie was Arbi U.K. net geland op de luchthaven. Ondertussen had ook Akhmed U.M. zich spontaan bij de politie aangegeven. U.M. en U.K. werden na enkele maanden voorhechtenis vrijgelaten door de raadkamer.

In januari 2016 werd in Oostende ook Said L. ingerekend. De verdachte zou via Western Union geld naar Turkije gestuurd hebben. Ook hij werd na enkele maanden in de cel onder voorwaarden vrijgelaten.

Zaak uitgesteld

Ook acht verdachten die nooit werden aangehouden, moeten zich verantwoorden voor hun rol in het dossier. Alle beklaagden riskeren vijf jaar cel als lid van een terroristische organisatie. Chalil M. riskeert als vermoedelijke leider 15 jaar cel. Vijf beklaagden lieten verstek gaan. De zaak werd uitgesteld omdat enkele advocaten van de verdediging om conclusietermijnen vroegen.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!