Tsjetsjeense terreurverdachte blijft in de cel

Redactie KW

In het onderzoek naar ronselaars van Syriëstrijders heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van een Tsjetsjeense Oostendenaar verlengd. De bal ging begin juni aan het rollen tijdens een grootschalige anti-terreuractie in de regio Oostende. Chalil M. houdt sindsdien de lippen stijf op elkaar.

Maandagochtend 8 juni 2015 voerde de politie huiszoekingen uit in Oostende, Bredene en Jabbeke. In totaal werden zeventien mensen opgepakt, wat uiteindelijk tot de aanhouding van twee verdachten leidde. Van Ruslan D. wordt zelfs aangenomen dat hij eerder al naar Syrië trok. De verdachten kwamen vooral in beeld door telefonie-onderzoek en observaties.

In hetzelfde dossier werd afgelopen zomer ook in het Duitse Düsseldorf een verdachte opgepakt. Bij zijn arrestatie was Arbi U.K. net geland op de luchthaven na een bezoek aan zijn zieke vader in Rusland. Ondertussen had ook Akhmed U.M. zich spontaan bij de politie aangegeven. U.M. en U.K. zijn recent na enkele maanden voorhechtenis vrijgelaten door de raadkamer.

Chalil M. weigert na bijna tien maanden voorhechtenis nog steeds om verklaringen af te leggen. Zijn aanhouding werd vrijdagnamiddag opnieuw met een maand verlengd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier