Tsjetsjeense Oostendenaar krijgt jaar cel voor internationale wapenhandel

Redactie KW

Drie Tsjetsjeense Oostendenaars zijn door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld voor het verhandelen van vier alarmpistolen. De wapens moesten naar Oostenrijk verstuurd worden, maar werden onderschept door de douane. Bachir O. kreeg één jaar effectieve celstraf.

Het bewuste pakketje werd op 2 februari 2015 door Ruslan A. afgegeven in een krantenwinkel in Oostende. Op 5 februari werd de aangetekende zending in Zaventem onderschept door de douane. Ruslan A. en zijn vrouw beweren dat ze de zending deden in opdracht van Bachir O., die verstek liet gaan voor het proces. Het openbaar ministerie merkte op dat de alarmpistolen konden omgebouwd worden tot echte vuurwapens. Bovendien behoren de beklaagden tot de kennissenkring van Ruslan D. Dat is één van de hoofdverdachten in een onderzoek naar ronselaars van Syriëstrijders in Oostende.

Opschorting van straf

Ruslan A. wist dat hij alarmpistolen naar Oostenrijk verstuurde. “Maar hij wist niet waarom en had ook sowieso geen idee dat die pistolen mogelijk tot vuurwapen konden omgebouwd worden”, aldus zijn advocaat Terence Halsberghe. De verdediging vroeg opschorting van straf. “Dat terreurdossier doet trouwens helemaal niets ter zake, hij is daar zelfs nooit in genoemd.” De echtgenote van A. vroeg de vrijspraak. Zij zou bij het versturen van het pakket de nodige gegevens ingevuld hebben, omdat haar partner het Nederlands minder goed beheerst.

Bachir O. werd uiteindelijk bij verstek tot één jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. Ruslan A. kreeg voor zijn rol in de zaak tien maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Zijn echtgenote kreeg opschorting van straf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier