Trio uit Roeselare veroordeeld voor slagen aan Oostendse prins Carnaval

Redactie KW

De rechtbank van Kortrijk heeft de drie mannen uit Roeselare, die twee jaar geleden de Oostendse prins Carnaval André de Zwart in coma sloegen, veroordeeld tot effectieve celstraffen en geldboetes. “Eindelijk gerechtigheid”, reageert het slachtoffer.

Een neus-, kaakbeen-, oogkas- en kinbreuk, negen dagen in een kunstmatige coma, en zes maanden werkonbekwaam: wat een feest moest zijn op het Roeselaarse carnaval twee jaar terug werd een nachtmerrie voor Oostendenaar André de Zwart. Een discussie op de Botermarkt in Roeselare ontaardde toen in een zware vechtpartij, met André als grootste slachtoffer.

André, in 2005 nog verkozen tot prins Carnaval in Oostende, wou tijdens de ruzie de gemoederen bedaren, maar kreeg rake klappen en schoppen tegen het hoofd van Kenny D. (32), Steven V. (31), en Dylan V. (22). Volgens de verdediging ging het om een reactie, omdat de Oostendse prins carnaval een duw had gegeven aan een vrouw. Maar de Kortrijkse strafrechter ging niet mee in dat verhaal. Kenny D. (32) kreeg een jaar effectief celstraf en een geldboete van 1.200 euro. Het is niet zijn eerste veroordeling voor gewelddaden. Steven V. (31) kreeg voor dezelfde feiten een effectieve celstraf van zes maanden of een werkstraf van 100 uur, en een geldboete van 300 euro. Dylan V. (22), die zich niet op de rechtbank kwam verantwoorden voor zijn aandeel, kreeg vier maanden cel waarvan de helft effectief.

“Het gaat om een tussenvonnis. Op onze vraag is er ook nog een deskundige aangesteld die verder moet onderzoeken wat de lichamelijke letsels en de gevolgen daarvan zijn, zodat we een effectieve schade-eis kunnen vragen. Nu hadden we provisioneel één euro gevraagd, maar de schade-eis wordt door ons geraamd op meer dan 40.000 euro”, zegt advocaat Yves Miroir, die André de Zwarte verdedigde. Het slachtoffer is tevreden over het vonnis. “De rechtbank zegt dat ik geen enkele schuld tref. Ik kan eindelijk een definitieve streep onder het voorval trekken”, zegt André. “Als ploegbaas van een chappebedrijf krijg je me niet zo rap klein, maar ik stond machteloos tegen de schoppen toen ik op de grond lag. De gevolgen waren niet min, maar het is niet in het aard van het beestje om lang stil te zitten. Van zodra ik kon, ben ik opnieuw beginnen werken. Ik zal de feiten nooit vergeten, maar het weerhoudt me niet om carnaval te blijven vieren. Ook in Roeselare”, aldus nog André de Zwarte.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier