Trio staat terecht voor schuldig verzuim na overdosis heroïne van vriend in Waregem

Redactie KW

Op 26 december 2014 overleed de 41-jarige Nico B. in Waregem aan een overdosis heroïne. Zijn toenmalige vriendin en twee personen die hem de drugs verschaften, riskeren celstraffen tot 15 maanden voor schuldig verzuim.

Ze moesten dinsdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk komen.

Nico B. en zijn vriendin leerden twee Zwevegemnaars kennen op café in Kortrijk. B. was op zoek naar heroïne. Ze gingen naar het huis van een van de mannen en gebruikten daar drugs. Het slachtoffer nam een shot van twee gram en raakte meteen het bewustzijn kwijt. Het drietal raakte wat in paniek en besloot B. naar huis te brengen. Omdat ze hem niet naar boven kregen, legden ze hem onderaan de trap. De twee mannen vertrokken, de vriendin van B. ging boven slapen.

Toen zij de volgende dag opstond, merkte ze dat Nico B. dood was. Ze verwittigde de hulpdiensten. De wetsdokter stelde vast dat er naast heroïne ook alcohol en antidepressiva in zijn bloed aanwezig waren. Hij oordeelde dat het wel de heroïne was die de dood veroorzaakt heeft. De twee mannen worden vervolgd voor het verschaffen van de heroïne. Alle drie wordt ook schuldig verzuim ten laste gelegd. Voor de mannen vordert het openbaar ministerie 15 maanden, voor de vrouw 12 maanden.

De Zwevegemse cafégangers ontkennen dat zij de man drugs hebben verschaft. Volgens de eerste hebben ze wel samen gebruikt. De vriendin van B. zei dat dat een normale reactie was, wanneer hij gebruikte. “Hij ronkte, dus ze veronderstelden dat hij sliep“, zei de verdediging. De vrouw beweert dat ze alles heeft gedaan om hem te helpen, zodra ze doorhad dat er iets aan de hand was. Toen was het al te laat.

De moeder en zus van Nico B. stellen zich burgerlijke partij. Zij vragen respectievelijk 6.000 en 2.000 euro schadevergoeding. “Alsof de dood van hun zoon en broer nog niet erg genoeg was, kregen ze nog af te rekenen met een wansmakelijke foto. Beklaagden hebben nog een foto van hem genomen, toen hij bewusteloos was, met een hondenbrok in zijn mond“, zegt Geert Sustronck, die voor beide nabestaanden optreedt.

Vonnis op 21 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier