Transporteur incasseerde ruim 800.000 euro door te sjoemelen met schrootafval

22/11/16 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:06

Een 51-jarige transporteur uit Heule (Kortrijk) is dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van achttien maanden en een boete van 12.000 euro.

Transporteur incasseerde ruim 800.000 euro door te sjoemelen met schrootafval

© Getty Images/iStockphoto

Hij kreeg die straf voor jarenlange oplichting van een metaalverwerkend bedrijf uit Heule waarvoor hij opdrachten uitvoerde. Tussen 2008 en 2014 stopte de zaakvoerder van het bedrijf in containerverhuur en -vervoer ruim 800.000 euro in eigen zak door te sjoemelen met de weegbonnetjes van het schrootafval dat hij vervoerde. De rechter verklaarde die som van 839.395 euro verbeurd.

Jarenlang verzorgde de man uit Heule met zijn firma het vervoer en de sortering van het schrootafval van C-Mec. De man laadde het ijzer, aluminium of koper op en vervoerde het in containers naar een erkende afvalverwerker. Op basis van het gewicht op de weegbonnetjes werd het bedrijf dan vergoed. Toen C-Mec in 2012 een overname deed, merkte de directie op dat dit bedrijf een veel hogere opbrengst uit de verwerking van het schrootafval had. Er volgde een onderzoek naar de werkwijze van de man uit Heule waaruit bleek dat hij jarenlang met de weegbonnetjes had gesjoemeld. Het werkelijke gewicht schrootafval dat hij aan de verwerkers aanbood lag veel hoger dan het gewicht dat door hem telkens op de vervalste weegbonnetjes voor C-Mec was vermeld. In totaal drukte hij doorheen de jaren zo'n 839.000 euro achterover, zo bleek uit berekeningen.

(LSi)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!