Transmigranten krijgen tot 37 maanden cel voor diefstallen en inbraken in Blankenberge en Zeebrugge

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 18-jarige Algerijn veroordeeld tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf voor vier inbraken en vier diefstallen in Blankenberge en Zeebrugge. Twee andere transmigranten uit Irak en Algerije kregen 30 maanden en twee jaar cel voor hun aandeel in de zaak. Het OM had gevangenisstraffen tot vier jaar gevorderd.

Op 2 september werden op de trein naar Blankenberge drie diefstallen gepleegd. Bij aankomst in het station slaagden twee verdachten erin om weg te vluchten. De derde verdachte werd wel opgepakt en bleek in het bezit van een gestolen laptop. Zijn kompanen pleegden diezelfde dag nog twee voertuiginbraken en stalen een portefeuille op de Markt van Blankenberge. Uiteindelijk konden ook zij ingerekend worden.

Het drietal kon ook gelinkt worden aan inbraken in Zeebrugge op 20 augustus. Bij één van die feiten werd immers op naam van de jonge Irakees een bevel om het grondgebied te verlaten aangetroffen. “Ze waren blijkbaar zo lomp om dat daar achter te laten”, sneerde procureur Mike Vanneste. Op het document zat bovendien bloed van de hoofdverdachte.

Voor die 18-jarige Algerijn eiste het openbaar ministerie vier jaar effectieve gevangenisstraf. Bij zijn arrestatie had de beklaagde zich immers ook nog weerspannig opgesteld. De transmigranten bekenden hun aandeel in enkele feiten. Hun advocaten drongen echter aan op een mildere bestraffing met uitstel. De Algerijnse beklaagden verklaarden dat ze na hun straf bij familie in Frankrijk willen intrekken.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier