Tot vijf jaar cel gevraagd voor in Zeebrugge gevatte mensensmokkelaars

Redactie KW

Vier Irakezen hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor feiten van mensensmokkel.

In de lichte vrachtwagen van de verdachten werden in de haven van Zeebrugge 15 illegalen aangetroffen. Het Openbaar Ministerie vorderde gevangenisstraffen tot vijf jaar en geldboetes van 90.000 euro.

Helpen bij verhuizing

Op 9 oktober 2015 probeerde een Irakese vrouw uit het Nederlandse Delft met een vals paspoort op de ferry richting Engeland te geraken. In een vrachtwagen in de buurt werden even later maar liefst 15 illegalen aangetroffen. “Die mensen waren er heel slecht aan toe. Het is onze grootste vrees dat het eens verkeerd zal aflopen”, aldus procureur Frank Demeester.

Het parket ziet Hamed H. als het kopstuk van de bende en vorderde daarom een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar. De andere verdachten riskeren vier jaar effectief. De verdediging wierp op dat H. niets afwist van de plannen van zijn drie kompanen. Zij verklaren echter dat H. hen gevraagd had om te helpen bij de verhuizing van een aantal meubels naar Engeland. Alle beklaagden vroegen de vrijspraak.

Ook nog drie Moldaviërs

Tijdens dezelfde zitting hebben ook drie Moldaviërs zich moeten verantwoorden voor feiten van mensensmokkel. De verdachten werden begin september 2015 geklist toen een Roemeen met valse papieren op de ferry naar Engeland probeerde te geraken. De Moldaviërs beweren dat ze niet wisten dat het slachtoffer niet over een geldig paspoort beschikte. Het OM eiste effectieve gevangenisstraffen van 18 maanden.

In beide dossiers doet de rechter uitspraak op 2 maart.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier