Tot vier jaar gevorderd voor speedhandel

Negen beklaagden hebben zich maandag op de correctionele rechtbank van Kortrijk moeten verantwoorden voor hun aandeel in een dossier van speedhandel.
Redactie KW

Negen beklaagden hebben zich maandag op de correctionele rechtbank van Kortrijk moeten verantwoorden voor hun aandeel in een dossier van speedhandel.

Volgens het openbaar ministerie gaat het om minstens 20 kilogram speed. Op 21 oktober 2015 werd een Nederlands koppel in Izegem onderschept met twee kilogram speed. Volgens de Nederlandse man was hij er op bezoek bij de eerste beklaagde voor een zakelijke bespreking. Beide zijn werkzaam in licht- en geluidsinstallatie voor allerhande feesten en optredens. Ook de negende beklaagde in het dossier is een geluidstechnieker.

De eerste beklaagde zou de verkoop in Izegem en omstreken in handen gehad hebben. De achtste beklaagde regelde de handel in de regio Harelbeke. Uit onderzoek bleek dat er minstens tien ontmoetingen waren tussen de vermeende kopstukken van de bende, voor de interceptie van het Nederlands koppel. Daarom wordt de invoer van minstens 22 kilogram speed weerhouden.

“Onzin”, beweert de Nederlandse man die betrapt werd met twee kilogram speed. “Ik heb slechts één levering gedaan. Onze andere contacten waren puur professioneel.” Volgens de procureur wordt in afgetapte telefoongesprekken codetaal gebruikt. ‘Twee monitors’ zou daarbij staan voor twee kilogram speed, alsook ‘vier liter verf’ zou de code zijn voor verdovende middelen. “Die verf was echte verf. Om de grote boxen in goede staat te houden moeten die geregeld glad geschuurd en opnieuw geverfd worden”, beweerde hij.

Het openbaar ministerie vorderde vier jaar effectief en een boete van 24.000 euro voor de eerste en de achtste beklaagde en respectievelijk 34.000 en 70.000 euro verbeurdverklaring. De Nederlandse man die betrapt werd met twee kilogram speed en de negende beklaagde riskeren 37 maanden effectief en 18.000 euro boete. De overige riskeren 7 maanden met uitstel tot twee jaar effe ctief.

Vonnis op 15 maart.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier