Tot tien maanden cel voor vluchtelingen die flessen wijn soldaat maakten in trailer in haven Zeebrugge

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Twee illegale vluchtelingen zijn door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld voor een inbraak in een trailer in de haven van Zeebrugge. Adil H. (32) en Said H. (28) maakten enkele flessen wijn soldaat en waren weerspannig bij hun arrestatie. Ze kregen respectievelijk tien en zes maanden effectieve gevangenisstraf.

Op zaterdag 29 april trof de scheepvaartpolitie drie mensen aan in een trailer aan de terminal van P&O Ferries. Een minderjarige Marokkaan gooide tijdens zijn vlucht een fles wijn naar de politie, maar kon toch ingerekend worden. Een 32-jarige Algerijn en een 28-jarige Mexicaan hadden in de trailer enkele flessen Italiaanse roséwijn soldaat gemaakt. Daarna hadden ze in de flessen geplast. Bij hun arrestatie stelden ze zich in dronken toestand weerspannig op.

De zaak maakte blijkbaar weinig indruk op het trio, want twee dagen later werden ze door politie opnieuw uit een trailer geplukt. Voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge werden ze ondertussen al tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. Voor de inbraak en de weerspannigheid eiste het openbaar ministerie tegen Adil H. een effectieve gevangenisstraf van een jaar. De Algerijn liep al meerdere veroordelingen op. Voor Said H., die schopte en spuwde naar de politie, werd bij verstek acht maanden effectieve celstraf gevorderd. Adil H. ontkende op de zitting dat hij van de wijn gedronken had. “Mijn cliënt probeerde gewoon tot in het Verenigd Koninkrijk te geraken“, aldus meester Beatrice Waerenburgh. Zijn agressief gedrag verklaarde de beklaagde door overmatig gebruik van medicatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier