Tot tien jaar cel voor Roemeense ramkrakers die toesloegen in Knokke-Heist

Redactie KW

Op het proces tegen zeven Roemenen die verdacht worden van ramkraken heeft het openbaar ministerie effectieve gevangenisstraffen tot tien jaar geëist. De bende komt in aanmerking voor 22 diefstallen. Het onderzoek startte na een dubbele ramkraak in Knokke-Heist.

In de nacht van 11 op 12 april 2017 ramden de daders met een gestolen Nissan Patrol de etalage van de Louis Vuitton-winkel in Knokke-Heist. Ze gingen aan de haal met handtassen ter waarde van 250.000 euro. Even later probeerden andere bendeleden tevergeefs dezelfde methode toe te passen bij een juwelier.

De bende vluchtte met drie andere voertuigen weg, maar werd op de hielen gezeten door de politie. Tijdens de achtervolging spoten ze met een brandblusapparaat en gooiden ze de brandblusser naar de politie. De brandblusapparaten werden bewust vooraf gestolen, net als de gebruikte voertuigen. Om geen sporen achter te laten, deden de inbrekers ook sokken over hun schoenen.

Verantwoordelijk voor 22 zware diefstallen

Het OM acht de Roemeense bende verantwoordelijk voor 22 zware diefstallen. Ze specialiseerden zich in ramkraken, maar pleegden ook inbraken via het dak. Op die manier maakten ze in Borgworm bijvoorbeeld onderdelen van dure racefietsen buit.

Voor het kopstuk van de bende vorderde procureur Fien Maddens tien jaar effectieve celstraf. Nicolaie F. ontkent echter met klem dat hij iets met de zaak te maken heeft. Voor de andere beklaagden werden celstraffen tussen vijf en acht jaar geëist.

(Belga/AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier