Tot drie jaar cel voor overval op hotel in Gits

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vijf jongeren uit Roeselare zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van vijftien maanden tot drie jaar voor een brutale en goed geplande overval op hotel ‘t Land van Belofte in Hooglede-Gits op 16 december vorig jaar. De uitbater en een 61-jarige hotelgaste werden met een wapen bedreigd en geslagen.

Eén van de jongeren had gehoord dat er in het hotel-gasthof op de hoek van de Bruggesteenweg en Bruggestraat in Gits een ferme slag kon geslagen worden. Hij vertelde dit aan zijn twintigjarige vriend en die begon op plannen voor een overval te broeden. Er volgde een voorverkenning en hij zorgde ook voor een wapen, bivakmutsen, een ladder, handboeien, valse nummerplaten en xtc-pillen. Samen met een minderjarige deed zijn ex-vriendin zich voor als een koppeltje en boekte in het hotel een kamer. In de nacht van 15 op 16 december lieten ze ‘s nachts drie medeverdachten en een chauffeur via een ladder en een dakraam in hun kamer binnen. Daar wachtten ze op het juiste ogenblik om tot de overval over te gaan.

Buit minder groot dan gedacht

Op klaarlichte dag, in de voormiddag, gingen ze uiteindelijk tot actie over. Met wapens bedreigden ze de uitbater en een hotelgaste. De uitbater kreeg slagen en schoppen, de vrouw werd geboeid en kreeg een wapen op het hoofd. Uiteindelijk gingen ze er met zo’n 1.820 euro, sigaretten, juwelen, een koffer met zilveren bestek en een bankkaart vandoor, heel wat minder dan de minstens 300.000 euro die ze gehoopt hadden te vinden.

Gesloten instelling

Pas na anderhalve maand intensief speurwerk slaagde de federale gerechtelijke politie er in de zaak op te lossen en zeven jongeren tussen 16 en 25 jaar te klissen. Allen hebben ze vreemde roots in Tunesië, Irak, Polen, Italië of Tadjikistan. Ze gingen met mondjesmaat tot bekentenissen over. Twee minderjarigen vlogen naar een gesloten instelling. Twee veroordeelden zitten al zo’n zeven maanden in voorhechtenis. Het enige meisje uit het gezelschap kreeg als enige een werkstraf van 225 uren.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier