Tot achttien maanden voor vier diefstallen met braak in regio Izegem

Redactie KW

Twee mannen zijn woensdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot 15 en 18 maanden celstraf. Beide moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor verschillende inbraken.

Op 26 oktober konden politieagenten de twee mannen inrekenen na een klopjacht in Ledegem. De Franse inbrekers stonden vertrekkensklaar met hun wagen toen een patrouille, gealarmeerd door een buur, arriveerde. Ze vluchtten, maar de politie kon een van hen al snel vatten. Voor het arresteren van de tweede Fransman was een klopjacht nodig, waarbij onder meer een helikopter werd ingezet.

De twee moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor drie inbraken in Ledegem, Lendelede en Izegem op 26 oktober. Ze werden ook verdacht van een vierde feit tien dagen eerder in Menen, maar daarbij ontkennen ze alle betrokkenheid. Ze ontkennen ook dat ze als vereniging werkten. Ze waren elkaar naar eigen zeggen toevallig tegengekomen en hadden besloten er die dag samen op uit te trekken om in te breken.

“Gebrek aan normbesef”

“Uit hun houding blijkt een gebrek aan normbesef”, meende de openbare aanklager, die voor de eerste 18 maanden effectief vorderde en voor de tweede 18 maanden, deels met uitstel. Eerste beklaagde verkeert in staat van wettelijke herhaling. In mei vorig jaar kreeg hij nog een zware straf voor gelijkaardige feiten.

De strafrechter volgde de vordering en legde de eerste man een effectieve celstraf van 18 maanden op. Voor de tweede was ze mild. Hij krijgt 15 maanden, maar enkel de ondergane voorhechtenis is effectief.

(Belga – Foto a-Jos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier