Tot acht jaar cel voor groepsverkrachting in Oostende

© Getty Images/iStockphoto
Laurens Kindt

De vier meerderjarige Oostendenaars die in november 2015 een 17-jarig meisje uit Oostende verkrachtten, zijn zopas door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot straffen tussen 6 en 8 jaar effectief. In eerste aanleg kregen ze alle vier zeven jaar effectieve celstraf voor de groepsverkrachting.

De feiten dateren van 21 november 2015. Het slachtoffer, een Oostendse van 17 jaar oud, ging toen met haar vriendje, een minderjarige Irakees, naar een jeugdhuis in Oostende. Nadien werd het feestje voortgezet in een appartement in de Frère Orbanstraat. Onder invloed van whisky en wodka raakte het meisje buiten westen, waarna ze zowel door haar minderjarige vriend als door zijn vier meerderjarige landgenoten verkracht werd. Het meisje was zich daar niet van bewust. Pas toen ze op de school van de minderjarige jongen, het VTI Petrus en Paulus Campus West, in zijn gsm een foto vonden waarop hij poseerde met een vuurwapen, werd er alarm geslagen. De politie bekeek alle beelden op de gsm en vond daar ook een filmpje van de groepsverkrachting. Daarop was te zien hoe de vijf, tussen de 14 en de 25 jaar oud, om beurt seks hadden met het slachtoffer, dat weerloos in de zetel lag. De politie kon de daders dankzij de beelden snel identificeren.

Drankspel

Volgens hun advocaten was de groepsverkrachting een uit de hand gelopen drankspel. Ze wezen ook op de cultuurverschillen. “In Irak heerst een andere opvatting over de man/vrouw-verhouding dan hier“, klonk het. De rechter in eerste aanleg hield met die uitleg weinig rekening en veroordeelde de vier in november vorig jaar tot zeven jaar effectieve celstraf, ondanks het feit dat er ‘slechts’ vijf jaar gevorderd werd. Ook de minderjarige dader kreeg, op een apart proces, zeven jaar cel. De vier meerderjarigen gingen in beroep, met wisselend succes. De eerste twee daders kregen van het hof van beroep acht jaar cel, de derde werd opnieuw veroordeeld tot zeven jaar en de vierde komt ervan af met een celstraf van zes jaar. De vier verliezen ook voor tien jaar hun burgerrechten en draaien op voor in totaal ruim 6.000 euro gerechtskosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier