Tot 37 maanden gevorderd voor man uit Oostrozebeke die zo’n 40 diefstallen pleegde

Redactie KW

Een dertiger uit Oostrozebeke heeft zich dinsdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk moeten verantwoorden voor een reeks diefstallen en het bezit van drugs.

Samen met hem stonden nog vijf beklaagden terecht voor hun hulp bij een of meerdere diefstallen. Het openbaar ministerie vorderde voor de Oostrozebekenaar 37 maanden effectieve celstraf voor de diefstallen en nog eens zeven voor de drugs.

Om druggebruik te financieren

Op 3 juli 2014 stonden er enkele zakken klaar voor het tuinhuis van een woning in aanbouw. In het tuinhuis vonden de toekomstige bewoners een rugzak en een koevoet terug. Ze konden de eerste beklaagde grijpen toen hij het materiaal kwam ophalen. Hij kon ontsnappen voor de politie ter plaatse was, maar via zijn nummerplaat werd hij snel geïdentificeerd. Bij een huiszoeking vonden agenten meer dan 300 gestolen spullen terug.

Volgens zijn advocaat pleegde de Oostrozebekenaar de diefstallen om zijn druggebruik te financieren. “Hij gebruikte 5 tot 10 gram speed per week en dat gedurende minstens anderhalf jaar”, aldus de advocaat. Voor het bezit van speed voor eigen gebruik vordert de openbare aanklager een celstraf van 7 maanden, naast 37 maanden effectief voor de feiten van diefstal.

Hulp van derden

De beklaagde pleegde de meeste feiten alleen. Maar bij 14 feiten kreeg hij hulp van een tweede beklaagde, een derde persoon wordt van drie feiten verdacht. Drie anderen moesten zich voor één poging tot diefstal verantwoorden. Zij riskeren vier tot 18 maanden celstraf.

Vonnis op 17 mei.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier