Tot 37 maanden celstraf voor verkoop van cannabis en cocaïne

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Veertien beklaagden zijn vrijdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 37 maanden voor de verkoop van cannabis en cocaïne in de Kortrijkse en Menense regio.

De 33-jarige hoofdbeklaagde uit Kortrijk zit al ruim acht maanden in de cel en liep in het verleden ook al strenge celstraffen voor drugshandel op. Hij vroeg een kans om een werkstraf uit te voeren en komaf te maken met zijn drugsverleden, maar daar ging de rechter niet op in. Integendeel: met 37 maanden effectieve celstraf en een boete van 9.000 euro liep hij de zwaarste straf op. In 2009 al kreeg hij twee jaar cel voor drugshandel, na zijn vrijlating begon hij gewoon opnieuw omdat hij bij eerdere drugsleveranciers nog schulden had. Het bekwam hem nog slechter, want in 2014 veroordeelde de rechter hem tot 30 maanden effectieve celstraf. Vorig jaar bleek uit telefonie-onderzoek dat hij zich opnieuw met cannabis- en cocaïnehandel inliet.

Eén vrijspraak

De rechter sprak één vermeende spilfiguur wel volledig vrij. Hij liep vroeger al vijf veroordelingen voor drugshandel op, maar had er dit keer naar eigen zeggen niets mee te maken. Hij werd eind vorig jaar in Spanje opgepakt en aan ons land uitgeleverd. Zijn 23-jarige broer werd wél veroordeeld voor cannabishandel, maar niet voor de verkoop van cocaïne. Een 45-jarige vrouw uit Kortrijk, die vroeger nog een relatie had met de hoofdbeklaagde en ook bij zijn vorige drugsveroordelingen telkens mee terecht stond omdat ze van de drugshandel afwist of de drugs vanuit haar woning verkocht werden, kreeg vandaag een volledig voorwaardelijke celstraf van achttien maanden en moet probatievoorwaarden volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier