Tot 37 maanden cel voor inbraken in crematoria en apotheken

27/07/17 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:17

De Brugse strafrechter heeft het kopstuk van een Roemeense dievenbende veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf voor veertien inbraken in crematoria en apotheken. Drie andere Roemenen werden ook schuldig bevonden, een vijfde beklaagde werd vrijgesproken.

Tot 37 maanden cel voor inbraken in crematoria en apotheken

© Getty Images/iStockphoto

De verdachten kwamen onder andere door telefonieonderzoek in het vizier van de speurders. In oktober 2016 werden hun wagens, vaak met Bulgaarse nummerplaten, regelmatig gespot in de buurt van een inbraak bij een crematorium of een apotheek. In West-Vlaanderen sloeg de bende toe in Zedelgem, Torhout, Brugge en Beernem. De Roemenen waren echter in het hele land actief, met ook nog feiten in bijvoorbeeld Tessenderlo, Sint-Niklaas en Frasnes-lez-Anvaing. De buit bedroeg meestal enkele duizenden euro. In een crematorium in het Waalse Court-Saint-Etienne maakten ze zelfs meer dan 14.000 euro buit.

Meisjes van plezier

Marius V. (23) en Ilie I. (19) bekenden op de zitting alle inbraken, maar probeerden de andere beklaagden uit de wind te zetten. I. had blijkbaar een originele uitleg voor de inbraken. "In oktober waren ze de eerste keer in België en gingen ze naar meisjes van plezier aan het Noordstation, maar dat kostte blijkbaar veel geld", aldus zijn advocate Silke Brutin. Ze werden veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf. De andere beklaagden beweerden dat ze bij hun arrestatie op 27 januari in Lochristi gewoon toevallig bij V. en I. in de wagen zaten. "Ze gebruikten de gsm van C. als gps, maar hij wist niet dat ze inbraken gingen plegen", aldus de advocaat van Miodrag C. (27). De rechter stelde echter vast dat de beklaagde de adressen van elf Belgische apotheken opzocht via zijn computer. Hij werd uiteindelijk tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld.

Ook Valentin B. (24) ontkende de feiten. Zijn advocate Mieke Byttebier merkte op dat hij gewoon met de andere Roemenen onderweg was naar een feestje. De man kon inderdaad niet aan de inbraken gelinkt worden en werd vrijgesproken. Razvan V. (31) tenslotte werd bij verstek tot een jaar effectief veroordeeld. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!