Toch getuigen op proces over roofmoord in Leke

Redactie KW

Op het proces over een roofmoord in een B&B in Leke zijn de wetsdokter en de toxicoloog als getuigen gehoord. De rechtbank had dit verzoek van de verdediging op de inleidende zitting afgewezen, maar ging bij de start van de zitting alsnog akkoord.

De Pakistaanse Britten Qamar Hussain (47) en Mohammed Ali (26) staan terecht voor de roofmoord op Mohammad Saddique (49). Het slachtoffer kwam op 27 augustus 2014 in Leke om het leven door een overdosis chloroform. De verdediging stelde voor om hierover enkele getuigen te verhoren. Toen ging de voorzitter daar niet op in, waarop de verdediging zelf dokter Jan Bolt en toxicoloog Jan Cordonnier naar de zitting liet komen. Uiteindelijk stond de rechtbank het getuigenverhoor toch toe.

In eerste instantie werd aangenomen dat Mohammad Saddique door een hartfalen om het leven kwam. “Zijn blauwzuchtig gezicht en hals wezen in die richting. In de kransslagader werd verkalking vastgesteld”, aldus de wetsdokter. Dokter Bolt veranderde zijn visie toen de toxicoloog een dodelijke dosis chloroform ontdekte bij de Pakistaanse Amerikaan. “Door chloroform krijgen de longen te weinig zuurstof. Het duurt tussen een minuut en een uur voor de dood intreedt.”

Tijdstip van overlijden aangepast

Het lichaam van het slachtoffer toonde slechts weinig verwondingen. “Kleine schaafwondjes ter hoogte van de neus kunnen wel op een beetje geweld wijzen. Het lijkt me uitgesloten dat hij het zelf heeft toegediend.” Nochtans kan chloroform ook gebruikt worden om in een roes te geraken. “Het verschil tussen een erotische of bedwelmende dosis en een dodelijke dosis is heel nauw”, verduidelijkt toxicoloog Jan Cordonnier. “Eerst ontstaat er irritatie aan de luchtwegen. Dat verklaart het bloed aan de binnenkant van de vaatdoek die op het slachtoffer gevonden is.” Saddique vertoonde volgens de deskundigen ook tekenen van leververvetting. “Chloroformgebruik is heel toxisch voor de lever, maar dat kan even goed afkomstig zijn van alcoholgebruik.”

Ten slotte ontstond er een discussie over het tijdstip van overlijden. In het eerste verslag van dokter Bolt waren de verdachten op dat moment immers al vertrokken uit de B&B. “De onderzoeksrechter zei dat het tijdstip mogelijk niet klopte. Ik heb er dan rekening mee gehouden dat de temperatuur in die kamer hoger was.” De wetsdokter situeerde het tijdstip van overlijden uiteindelijk meer dan drie uur vroeger, toen de beklaagden wel nog in Leke waren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier