Tien schilderijen van gewezen burgemeesters verdwenen

Burgemeester Youro Casier staat voor een raadsel. © Benny Proot
Redactie KW

Mysterie in de raadzaal van het oud gemeentehuis in Geluwe.

In de raadzaal zijn immers tien schilderijen met een portret van de verschillende burgemeesters van Geluwe tot aan de gemeentefusies in 1977 verdwenen. “We tasten in het duister”, reageert burgemeester Youro Casier (SP.A) die de diefstal zelf vaststelde. “De politie is met een onderzoek gestart.”

“Dinsdagavond had ik met iemand een afspraak in het oud gemeentehuis. Van die gelegenheid maakte ik gebruik om eens rond te lopen. Op de eerste verdieping zag ik in de raadzaal dat alle schilderijen van de burgemeesters daar niet meer hingen. Ik dacht dat iemand ze had afgenomen om bijvoorbeeld af te stoffen.”

De burgemeester trok weer naar huis en informeerde woensdag over die schilderijen. “Ik deed een rondvraag bij verschillende stadsdiensten en niemand wist van iets”, aldus Youro Casier. “Nadien verwittigde ik de politie. Er zijn geen sporen van inbraak. Er is daar geen alarm. Het is een mysterie. De laatste keer dat de raadzaal werd gebruikt, was enkele weken geleden ter gelegenheid van een huwelijk.”

Ludiek protest ?

Het is zeer de vraag wanneer de diefstal dus plaatsvond. Acht van de tien schilderijen zijn gemaakt door Jules Boudry (1888-1951) uit Poperinge. “Er is op die tien schilderijen geen waarde te plakken”, zegt de burgemeester. In de buurt van het oud gemeentehuis hangen tegen de gevel van het gemeenschapscentrum De Gaper camera’s en misschien leveren die beelden meer duidelijkheid op. “Maar mogelijks zijn de daders verdwenen via de deur op de zijkant in de Zuidstraat”, aldus Casier. “Minder in het zicht dus en bovendien is het daar ook gemakkelijker om een auto te parkeren.”

Het nieuw stadsbestuur van sp.a-N-VA-Open Vld maakte eerder de intentie bekend om het oud gemeentehuis in de deelgemeente Geluwe te verkopen. Wat in de Gapersgemeente voor nogal wat reacties zorgt. Misschien is het verdwijnen van de tien schilderijen wel een ludiek protest en dus een stunt? “We sluiten niks uit”, aldus Youro Casier. “Er is op dit moment alvast geen enkele aanwijzing of spoor van de reden van die diefstal.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier