Tien en acht jaar effectief voor overvallen op LIDL

Redactie KW

Twee twintigers, die overvallen hebben gepleegd op LIDL-filialen, zijn maandag voor de correctionele rechtbank van Ieper veroordeeld tot tien en acht jaar effectieve celstraf. Ze sloegen twaalf keer toe van januari tot juli 2014.

De eerste overval vond plaats op 29 januari 2014 in de LIDL in Wervik. I.B. (26) ging aanvankelijk alleen te werk, maar vanaf 20 mei kreeg hij hulp van K.Z., een kompaan die toen 19 was. Alle overvallen verliepen volgens dezelfde werkwijze. Net voor sluitingstijd ging I.B. binnen met een bivakmuts en een lichtblauwe sportzak. Er was ook meermaals sprake van een kalasjnikov.

De procureur benadrukte de gewelddadige aard van de feiten. “De beklaagden gingen in Frankrijk auto’s carjacken om daarmee hier overvallen te komen plegen. Een van de slachtoffers van die carjackings werd een tiental meter meegesleurd met haar wagen, omdat ze nog vastgehaakt zat in de gordel.”

Op 4 juli 2014 kon de politie tussenbeide komen. De twee werden opgepakt en legden bekentenissen af. Het openbaar ministerie vorderde voor beide daders 12 jaar effectief. Hun advocaten wezen op hun moeilijke jeugd en hun gebrek aan professionalisme. “Het zijn geen criminelen, maar jongens. Laten we ze dan ook straffen als jongens,” meende Thomas Vandemeulebroucke.

De rechtbank veroordeelde K.Z. tot acht jaar en I.B. tot tien jaar effectieve celstraf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier