‘The Joker’ riskeert 40 maanden voor brandstichting en bedreigingen in Knokke

Redactie KW

Een 22-jarige man heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor brandstichting en bedreigingen met een namaakpistool.

Het openbaar ministerie vorderde voor de kleinzoon van voormalig minister van Defensie Freddy Vreven 40 maanden cel, eventueel gekoppeld aan voorwaarden.

De familie uit Sint-Truiden verkaste naar Knokke, waar ex-notaris Raoul Vreven en zijn zoon D. het in februari 2015 met elkaar aan de stok kregen. Na die hevige ruzie probeerde de beklaagde brand te stichten in de kelder van het appartementsgebouw. “De schade bleef beperkt, maar er was reëel gevaar dat het vuur zich zou verspreiden”, aldus procureur Mike Vanneste.

Geschminkt als The Joker

Na enkele maanden voorhechtenis werd D. weer vrijgelaten. In augustus 2016 ging hij op straat in Knokke opnieuw door het lint. Hij bedreigde een toevallige voorbijganger en de politie met een replica van een pistool. Op dat moment had de beklaagde ook een mes tussen zijn tanden. Zijn geschminkte gezicht verwees naar zijn fascinatie voor The Joker, de vaste vijand van Batman.

De advocaat van D. wierp op dat zijn cliënt aan een dissociatieve identiteitsstoornis lijdt. “Hij beseft dat hij het gedaan heeft, maar het was niet bewust. Voor hem was het zijn alter ego Stan die brand gesticht heeft”, pleitte meester Christopher Lantsoght. De bedreigingen werden naar eigen zeggen veroorzaakt door een zware depressie. De verdediging vroeg om een mildere voorwaardelijke bestraffing.

De rechtbank doet uitspraak op 23 december.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier