Terreurverdachten opgepakt na huiszoekingen in Oostende, Bredene en Jabbeke

Redactie KW

Maandagochtend werden in totaal 16 terreurverdachten opgepakt na huiszoekingen in Oostende, Bredene, Jabbeke, Antwerpen, Leuven en Namen.

Zowel in Mechelen als in West-Vlaanderen werd onderzoek gevoerd naar twee Tsjetsjeense extremistisch salafistische groepen, die met elkaar in verbinding bleken te staan. Daarom besloot het federaal parket om gecoördineerd en gelijktijdig tussen te komen. In totaal werden simultaan 21 huiszoekingen uitgevoerd: tien in Oostende, twee in Bredene, één in Jabbeke, twee in Antwerpen, vijf in Leuven en één in Namen. In totaal werden 16 mensen gearresteerd en werden heel wat zaken in beslag genomen.

Gewond teruggekeerd voor verzorging

De politie beschikte over informatie over een persoon uit Oostende die was gaan strijden in Syrië, maar daar gewond was geraakt en naar België was teruggekeerd om zich medisch te laten verzorgen. Op 18 februari vorderde het federaal parket daarover een gerechtelijk onderzoek. De informatie bleek te kloppen. Meerdere personen zouden in Syrië actief zijn geweest, meer bepaald in de streek van Aleppo, waar ze vermoedelijk deelnamen aan gevechten.

De personen die in dit dossier naar voren komen, wonen vooral aan de kust, in Oostende en Bredene

Mensen in België zouden door de verdachten zijn aangezet om deel te nemen aan de strijd. Het gaat onder andere om Tsjetsjenen die een opleiding zouden hebben genoten en ervaring zouden hebben opgedaan in Syrië, Tsjetsjenië en Afghanistan. Hun inzet zou voornamelijk georiënteerd zijn naar de terroristische groepen Jabhat al Nusra en het Emiraat van de Kaukasus. Een aantal verdachten zouden plannen hebben gehad om te vertrekken of terug te keren naar Syrië. De personen die in dit dossier naar voren komen, wonen vooral aan de kust, in Oostende en Bredene.

Communicatie vooral via Whatsapp

Een ander luik van het onderzoek gaat over een groep Tsjetsjenen uit de regio Leuven die mogelijk betrokken zijn bij het beramen van een aanslag in België. Vier verdachten maken deel uit van de Tsjetsjeense gemeenschap gevestigd in het Leuvense. In de loop van het onderzoek, onder leiding van de terrorisme-onderzoeksrechter in Mechelen, kwam een vijfde Tsjetsjeen in beeld, die in Namen verblijft. Een zesde persoon betreft een Belg uit het Leuvense die vermoedelijk op dit moment de jihad heeft vervoegd in Syrië of Irak.

In het gerechtelijk onderzoek werd nauw samengewerkt met de Amerikaanse overheid om vat te krijgen op de Whatsapp-communicatie. Deze app om berichten te versturen werd door de verdachten steevast gebruikt.

Later op de dag werd maandag bekendgemaakt dat enkele van de opgepakte personen werden vrijgelaten. “In het gerechtelijk onderzoek in West-Vlaanderen werden twee personen door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Tegen drie personen die niet konden worden aangetroffen zal een aanhoudingsmandaat bij verstek worden afgeleverd. De overige personen die gearresteerd waren, werden na verhoor terug vrijgelaten”, klinkt het bij het federaal parket wat betreft het West-Vlaamse luik..

(HH/FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier