Tegenexpert aan het woord op proces tegen ‘horrornanny’

Aubrey A. (GF) © Simon Mouton
Redactie KW

In de zaak tegen een 34-jarige Amerikaanse nanny heeft een tegenexpert van de verdediging zijn getuigenis afgelegd.

Aubrey A. zou opzettelijk de polsen gebroken hebben van een tweeling uit Knokke, maar volgens dokter Jan Bolt is de oorzaak van die breuken allesbehalve duidelijk.

De Amerikaanse zorgde in de zomer van 2011 voor de tweeling van een koppel Luxemburgers. Tijdens hun vakantie in Knokke belandden de twee baby’s met gebroken polsen in het ziekenhuis. Hun nanny vertrok bijna gelijktijdig terug naar de Verenigde Staten. Uiteindelijk werd ze in 2013 door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld. In de Amerikaanse staat Utah werd ze ondertussen veroordeeld voor onopzettelijke kindermishandeling.

Aubrey A. ging akkoord met haar uitlevering aan België en zit daarom sinds begin juli in de gevangenis van Brugge. Ze tekende verzet aan tegen haar veroordeling, waardoor de zaak opnieuw behandeld moet worden. Op een vorige zitting werd al een deskundige als getuige gehoord.

“Slechts één röntgenfoto”

Volgens de tegenexpert van de verdediging is er in het dossier allesbehalve uitsluitsel over de precieze oorzaak van de breuken. Op de zitting opperde dokter Bolt enkele andere mogelijke oorzaken voor de breuken. “Er is toen niet genoeg onderzoek gevoerd naar bepaalde biologische factoren. We hebben ook slechts één röntgenfoto. Toch is mijn cliënte zeer snel als verantwoordelijke aangewezen”, aldus meester Yen Buytaert, advocaat van de nanny.

Op 8 december om 14 uur zullen de pleidooien gehouden worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier