‘Tante Co’ van omstreden kinderhotel in Waregem riskeert 9 maand cel

Redactie KW

Darline S., de 39-jarige voormalige uitbaatster van kinderhotel Cococinelle in Waregem, riskeert negen maanden voorwaardelijke celstraf. Dat is maandag gebleken op het proces tegen de vrouw in Kortrijk.

Zelf vraagt ze de vrijspraak voor mensonterende behandeling van de kinderen in het hotel en voor bedreigingen. Slagen en verwondingen aan kinderen geeft ze wel toe, maar daarvoor vraagt ze de opschorting van straf.

De beschuldigingen aan het adres van de zaakvoerster van kinderhotel Cococinelle in de Roger Van Steenbruggestraat in Waregem zijn niet min. Uit het gerechtelijk dossier blijkt dat Darline S. zich schuldig zou gemaakt hebben aan slaan, bijten en opsluiten van kindjes in het toilet. Kindjes die te luidruchtig waren, kregen volgens de klachten plakband op hun mond gekleefd of moesten als ‘straf’ in een stuk zeep bijten. Wie zijn eten niet of niet snel genoeg opat, kreeg het papje in de mond hardhandig in de mond geduwd. Kindjes die hun eten op de grond morsten, kregen het opnieuw ingelepeld. “De dochter van mijn cliënten is daar vijf jaar opgevangen geweest. In 2016 heeft ze aan haar mama durven zeggen wat er gebeurd was. Ze heeft gezien hoe baby’s, peuters, weerloze kinderen geslagen werden. Toen Tante Co, zoals Darline S. genoemd werd, zag dat het meisje dat gezien had, bedreigde ze haar. Ze zei dat ze het nooit aan haar ouders mocht vertellen of dat ze in de gevangenis zou vliegen”, aldus de advocate van een ouderpaar dat zich burgerlijke partij stelde. “Slechte eters kregen een tik. Of werden opgesloten in een kotje. Patatjes die ze ‘s middag niet wilden opeten, kregen ze om 15 uur nog eens gevoederd. Verplicht!”, aldus de advocaat van een ander ouderpaar.

Als kindjes niet wilden eten, werd hun hoofd vastgepakt, tegen de tafel geduwd en het eten erin geduwd

Ook het parket is ervan overtuigd dat Darline S. zich schuldig maakte aan mensonterende behandeling, bedreiging en slagen aan minstens twintig kinderen in de crèche. “Als kindjes niet wilden eten, werd hun hoofd vastgepakt, tegen de tafel geduwd en het eten erin geduwd. Wie niet wou slapen, werd vastgebonden. Kindjes die niet luisterden, werden soms tot dertig minuten in ‘het kotje’ opgesloten. Dat kan niet door de beugel. Het gaat niet om dat ene feit hier of daar, het gaat om het geheel. Dat is volgens ons een schrikbewind”, aldus de procureur. Hij erkende evenwel dat heel wat ouders wél tevreden waren over Darline S. en stelt voor dat de vrouw zich laat begeleiden. De procureur vorderde dan ook negen maanden celstraf onder voorwaarden.

Er zijn hier twee ouderparen die zich burgerlijke partij stellen, dat is toch geen schrikbewind?

De verdediging van Darline S. vroeg de vrijspraak voor de mensonterende behandeling en voor de bedreiging. Slagen en verwondingen worden wel toegegeven, maar daarvoor vraagt de vrouw de opschorting van straf. Dat betekent dat de feiten bewezen zijn, maar dat er geen straf wordt opgelegd. “Er is van een schrikbewind geen sprake. Mocht dat zo zijn, dan zou ze toch geen tien jaar open geweest zijn? Ze heeft letterlijk honderden kinderen opgevangen. Ik denk dat er weinig kinderen in Waregem zijn die er nooit werden opgevangen. Er zijn hier twee ouderparen die zich burgerlijke partij stellen, dat is toch geen schrikbewind?”, klonk het. De verdediging wees er ook op dat de ouders telkens op de hoogte waren wanneer een kind bijvoorbeeld vastgemaakt aan het bed bij slaapproblemen. “Er zijn foute beslissingen genomen, ze had een ouderwetse, harde opvoedingsstijl maar dat is niet noodzakelijk mensonterend. En die slagen? Ja, ze heeft een pedagogische tik uitgedeeld en ze heeft daar spijt van.”

De rechter zal uitspraak doen op 15 januari.

Het kinderhotel is sinds augustus gesloten op vraag van Kind & Gezin. Het gebouw is ondertussen verkocht.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier