Tachtiger overvallen en gekneveld… voor buit van 40 euro

Redactie KW

De politie is op zoek naar een man die een 80-jarige man overviel en knevelde in zijn eigen huis.

Een brute overvaller drong het huis van Michel Vermeersch (80) in de Sint-Hubertuslaan in Sint-Andries bij Brugge binnen. Hij tikte rond 19 uur ‘s avonds op het raam. “Ik was naar het nieuws aan het kijken”, vertelt Michel. “Normaal betekent zo’n tikje dat mijn dochter er is. Dus ik ging nietsvermoedend de deur opendoen.”

Maar in plaats van zijn dochter trof Michel een man met een bivakmuts voor zijn deur aan. Voor hij het goed en wel besefte, had die zijn voet tussen de deur geplaatst. “Hij vroeg direct geld en dwong me achteruit“, zegt Michel. “Hij eiste 400 euro, mijn portefeuille en mijn bankkaart. Gelukkig was mijn dochter weg met die laatste dus ik kon hem dat niet geven.”

Michel gaf de overvaller uiteindelijk 40 euro. Dat was het enige wat hij in huis kon vinden. Maar onmiddellijk afdruipen deed de gemaskerde man niet. Hij haalde een tape boven en knevelde Michel aan handen en voeten. “Hij deed dat naar eigen zeggen omdat ik de politie niet onmiddellijk zou kunnen verwittigen“, zegt Michel. “Maar gelukkig kon ik mijn handen zelf vrij maken en lag mijn gsm niet ver weg. Zo kon ik mijn dochter bellen. Hij heeft me op zich nooit echt pijn gedaan. Maar het was uiteraard wel schrikken.”

Volgens Michel sprak de dader met een West-Vlaams accent en moet hij op de hoogte geweest zijn van de situatie

De feiten dateren van 21 januari maar komen nu pas aan het licht. De politie is volop bezig met het onderzoek naar de dader. “De vaststellingen zijn gebeurd”, klinkt het daar. “Onmiddellijk na de melding hebben we verschillende patrouilles in de buurt uitgestuurd, maar de dader konden we niet meer aantreffen.”

Volgens Michel sprak die met een West-Vlaams accent en moet hij op de hoogte geweest zijn van zijn situatie. “Dat ik hier alleen woon en een beetje hulpbehoevend ben”, zegt de tachtiger, die momenteel met een longontsteking in het ziekenhuis ligt. “En ook dat hij op het raam tikte in plaats van aan te bellen vind ik vreemd. Precies of hij wist dat mijn dochter dat ook doet. Zij had bovendien net 400 euro met mijn kaart afgehaald. Precies het bedrag dat hij bij het begin vroeg. Heel toevallig vind ik dat. Gelukkig had mijn dochter het nog niet gebracht en kon ik het hem dus niet geven.”

Ondanks de overval heeft Michel geen schrik om alleen thuis te blijven. “Ik ben wel geschrokken, maar schrik heb ik niet”, zegt hij. “Mij krijgen ze voorlopig niet klein.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier