Syriërs riskeren vier jaar cel voor mensensmokkel langs E40

© BELGA
Redactie KW

De beklaagden zouden zeven illegalen verstopt hebben in een koeltransport. Het openbaar ministerie vorderde vier jaar effectieve celstraf.

De West-Vlaamse snelwegparkings vormen al langer een geliefkoosd werkterrein van mensensmokkelaars. Bij een observatie op de parking in Jabbeke merkte de politie op 23 oktober 2015 het verdachte gedrag van drie mannen. Ze checkten de geparkeerde vrachtwagens en verborgen zeven illegalen in een koeltransport. Onder de slachtoffers bevond zich een kindje van 2,5 jaar oud. Eén van de drie verdachten kon wegvluchten.

Mustapha R. werd wel ingerekend, maar ziet zichzelf als het slachtoffer van de hele situatie. Hij zou in het vluchtelingenkamp van Calais door de eigenlijke mensensmokkelaar onder druk gezet zijn om op de uitkijk te staan. Ook Hasan O. beweert een slachtoffer te zijn van de mensensmokkelaar. “Hij ging een ladder halen, maar was niet betrokken bij het openen van de vrachtwagen”, aldus zijn advocate Leen Verstraete.

Opvallend genoeg had O. eerder al asiel gekregen in het Verenigd Koninkrijk. De Syriër had naar eigen zeggen het plan opgevat om terug te keren naar zijn familie. Toen die al in het Koerdische gedeelte van Turkije bleken te zitten, liet hij dat plan varen. Omdat hij zijn papieren in Engeland had gelaten, zag hij geen andere oplossing dan zich terug het Kanaal over te laten smokkelen.

De rechter velt een vonnis op 20 april.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier