Sylvie helpt Kortrijkse politie met haar twee bordercollies

Sylvie en haar honden Guapa en Niña. (Foto ANK)
Redactie KW

Ga jij geregeld wandelen met jouw hond in de buurt? Dan is de kans groot dat je het preventieteam van Kortrijk een grote dienst kan bewijzen. Als lid van het buurtinformatienetwerk SAVE (Samen Alert zijn Voor Elkaar) voor hondenbaasjes geef je verdachte handelingen door aan de politie. “Een verdacht voertuig of iemand die zich vreemd gedraagt, signaleren kan erg belangrijk zijn, maar ook vandalisme en zwerfvuil kunnen we op deze manier tegengaan”, stelt Maarten Vander Stichele, kabinetsattaché van burgemeester Vincent Van Quickenborne uit.

Sylvie D’Hondt woont in de buurt van de Loofstraat in Kortrijk en gaat drie keer per dag wandelen met haar twee bordercollies Guapa en Niña. “Wij zijn al lid van SAVE sinds de oprichting. Omdat wij vaak dezelfde route afleggen, valt het ons veel sneller op als er iets ongewoon aan de hand is”, vertelt ze.

Sylvie vertrekt om 6.45u ‘s ochtends al voor haar eerste wandeling. “Vaak zie ik dingen waar geen politie aan te pas moet komen. Sleutels die nog op de voordeur zitten, wandelpaden die geconfronteerd worden met wildgroeiend onkruid. Ik laat dat dan aan de juiste mensen weten. Dat duurt maar heel even, maar kan uiteindelijk het verschil wel maken.” Sylvie werkt als onthaalmedewerker bij de politie. “Misschien ben ik daardoor wel alerter of misschien is dat dankzij de hondjes. Die zien altijd alles, vooral als het op wielen staat”, lacht ze.

Twintig netwerken

In Kortrijk bestaan er ondertussen meer dan 20 SAVE-netwerken. Het initiatief voor de meeste van die netwerken komt van de inwoners zelf. “Mensen laten ons weten dat ze zo een netwerk willen oprichten in hun buurt en dan gaan wij samen met de wijkagent langs om de nodige uitleg te geven”, zegt preventieambtenaar Koen Verhaege.

“We willen de drempel verlagen om effectief melding te maken” – Koen Verhaege, preventieambtenaar

“Maar omdat dat niet in elke buurt mogelijk is roepen we hondenbaasjes op om tijdens hun dagelijkse wandeling mee een oogje in het zeil te houden”, vult Maarten Vander Stichele aan. “We willen vooral de drempel verlagen om een melding te doen. Het is zeker niet de bedoeling dat mensen zelf actie ondernemen. Wel dat ze naar de politie bellen, ook al zijn ze niet helemaal zeker dat er iets aan de hand is. De politie heeft ervaring genoeg om zelf het onderscheid te maken tussen een gouden tip en een onbelangrijke zaak.”

Hoeveel van die gouden tips er dan binnen komen is niet geweten. “Dat het SAVE-netwerk voor hondeneigenaren een bijdrage levert aan de veiligheid in Kortrijk is zeker”, zegt Maarten Vander Stichele. “Alleen is dat heel moeilijk te meten omdat oproepen naar 101 provinciaal worden bijgehouden in Brugge. En ook onze lokale politie noteert niet bij een tip of die van iemand van het SAVE-netwerk afkomstig is. Maar de criminaliteit daalt wel jaar na jaar in Kortrijk. Zo waren er vorig jaar tot 30 procent minder woninginbraken.”

Het gaat bovendien niet enkel over criminaliteit of vandalisme. “Ik heb een keer een ambulance moeten bellen”, vertelt Sylvie. “Een man voelde zich niet goed en bleek een hartaanval te hebben. De politie heb ik nog maar een keer moeten bellen. In de Doorniksewijk was ik langs een huis gekomen waarvan de deur open stond, de hond van die mensen was ook ontsnapt en liep op straat. Het was een heel gevaarlijke situatie. De politie is het huis toen binnen gegaan. Uiteindelijk bleek die vrouw gewoon haar voordeur niet goed afgesloten te hebben.”

Speciale leiband

Vorige week lanceerde de preventiedienst opnieuw een oproep via sociale media. “Hoe meer mensen een oogje in het zeil houden, hoe veiliger”, aldus Maarten nog. “Iedereen is welkom, ook als je geen hond hebt maar bijvoorbeeld elke dag een wandelingetje in de buurt maakt.” De Kortrijkse stadswachten spreken mensen aan waarvan ze weten dat ze geregeld hetzelfde traject wandelen of joggen. Maar je kan ook zelf het initiatief nemen en een mailtje sturen naar preventieteam@kortrijk.be.

Hondenbaasjes krijgen dan een speciale leiband waarop staat ‘Wij spitsen oren en ogen voor jouw veiligheid (101)’. Daarnaast worden er maandelijks mails rond gestuurd. Daarin staat specifiek waar mensen kunnen op letten. “Er hangen geen verplichtingen aan vast, we zetten ons gewoon met zoveel mogelijk mensen in voor een veiligere stad”, besluit Maarten.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier