Strengere straffen dan gevraagd voor daders van groepsverkrachting in Oostende

07/11/16 om 12:52 - Bijgewerkt om 12:51

Vier mannen van Iraakse origine hebben maandagvoormiddag in de Brugse rechtbank zeven jaar effectieve celstraf gekregen voor hun betrokkenheid bij de brutale groepsverkrachting van een 17-jarige meisje in Oostende.

Strengere straffen dan gevraagd voor daders van groepsverkrachting in Oostende

Het openbaar ministerie had vijf jaar gevraagd. De feiten, waarbij naast de vier beklaagden ook drie minderjarigen waren betrokken, dateren al van eind november 2015. Maar ze kwamen pas in januari bij toeval aan het licht. Naar aanleiding van een foto waarop een van de minderjarige verdachten poseerde met een wapen, schakelde zijn school de politie in.

Op het gsm-toestel van de verdachte werden een viertal filmpjes van de groepsverkrachting aangetroffen. De feiten werden onder invloed van grote hoeveelheden alcohol gepleegd in een privéwoning in Frère-Orbanstraat in Oostende. Het slachtoffer was het vriendinnetje van één van de daders. Naast de celstraffen ontnam de rechter ook voor tien jaar de burgerrechten van de daders.

De rechter verwees in het vonnis naar de schokkende beelden van de groepsverkrachting. "Het staat vast dat het slachtoffer totaal weerloos was en het is weerzinwekkend om vast te stellen dat er desondanks zonder scrupules gelachen en gezongen werd."

Zelfs toen het meisje op een bepaald moment begon te braken hielden de daders er niet mee op. Dominique Feys, de advocate van het slachtoffer en haar ouders, reageert tevreden op de zware uitspraak. "De daders kregen een zwaardere straf dan degene die door het openbaar ministerie was gevorderd. De rechter geeft hiermee duidelijk te kennen dat de feiten bijzonder zwaar waren. De bewering van de verdediging dat het om een uit de hand gelopen drankfestijn ging wordt van tafel geveegd."

Het slachtoffer, dat recent achttien jaar werd, en haar ouders kregen van de rechter een voorlopige schadevergoeding van 15.800 euro toegekend. Een van de drie minderjarige betrokkenen werd door de jeugdrechter uit handen gegeven en zal op 19 december voor de rechter verschijnen.

(AF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!