Strengere straf voor Oostendse Syriëstrijder

Verdachte Arbi K. wordt terug naar de cel geleid. © LK
Redactie KW

Een 47-jarige Tsjetsjeen uit Oostende is door het hof van beroep veroordeeld tot 12 jaar effectieve celstraf voor terroristische activiteiten. Van de rechter in Brugge kreeg Chalil M. ‘slechts’ 10 jaar cel. De man vocht als strijder in Syrië voor een aan IS gerelateerde terreurbeweging en stond in Oostende aan het hoofd van een bende die jongeren ronselde voor de jihad.

In december vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Brugge twaalf Tsjetsjenen uit Oostende voor deelname aan terroristische activiteiten en het ronselen van strijders in België. De Brugse rechter legde toen straffen op van acht en tien jaar voor kopstukken Rusland D. (36) en Chalil M. (47). Beiden zijn zelf in Syrië geweest, namen er deel aan de strijd aan de zijde van IS en keerden nadien terug naar België. In Oostende zetten ze hun strijd voort, door lezingen te houden en jongeren aan te sporen om zich bij hun beweging aan te sluiten en uiteindelijk in Syrië of Irak de wapens op te nemen. Van de twaalf leden van het ‘Emiraat van de Kaukasus’, zoals de bende zichzelf noemde, gingen er vijf in beroep. Zij hoopten allen op een mildere straf. Vier van hen, waaronder kopstuk Chalil M., beweerden compleet onschuldig te zijn.

Maatschappij beschermen

Het hof maakte echter brandhout van hun argumentatie en achtte alle feiten, opnieuw, bewezen. “De weldoordachte en georganiseerde wijze waarop hij (Chalil M., LK) deelnam aan activiteiten in Syrië getuigt van een uiterst gevaarlijke ingesteldheid. De beklaagden richten zich op kwetsbare jongemannen die hun plek in de maatschappij nog niet gevonden hebben en die openstaan voor terroristische gedachten en die niet weten dat ze de dood worden ingejaagd. Een uiterst krachtig signaal is nodig, de maatschappij moet beschermd worden tegen dergelijke individuen“, aldus voorzitster Fabienne De Tandt. Voor Chalil M. verzwaarde ze de straf van 10 naar 12 jaar. Arbi K., Akhmed M. en Saëf K. kregen met respectievelijk 5 jaar, 4 jaar en 15 maanden dezelfde straf als in eerste aanleg. Alleen voor Saïd L. toonde het hof enige mildheid. Hij kreeg van de Brugse vier jaar cel, maar komt in het hof van beroep weg met 37 maanden cel. “Hij is de enige beklaagde die enige vorm van schuldbesef toont”, motiveerde het hof die mildheid.

De beklaagden werden vervolgd door het federaal parket omdat het om een dossier van terrorisme gaat. De federaal magistraat vroeg de onmiddellijke aanhouding van de vijf beklaagden, omdat hij vreest dat ze anders terug naar Tsjetsjenië zouden vluchten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier